Leif Lindstrand, avgående ordförande, hälsade alla välkommen och förslog Sture Sandberg som ordförande för mötet, vilket godkändes med acklamation.
Klubbchef Eva von Scheele-Frid redovisade 2015, första året som gett överskott på 387 000 kr utan spelarförsäljning! Publiksnittet var 4 300 åskådare och det egna kapitalet är plus 2,8 miljoner!
– Klubbens verksamhet med barn och ungdomar växer stadigt, sa Eva. Tipselitlaget spelar också i högsta serien och nya damlaget vann division 3!
Verksamhetsplanen för 2016 har spelarna i centrum. Ungdomskullarna växer i Gävle, vilket innebär att ännu fler ungdomar vill spela fotboll i GIF.
- Vi jobbar för att öka arenaupplevelsen på våra hemmamatcher i fotboll, sa Eva. Allt runt omkring kan alltid förbättras som mottagningen, servicen, logistiken med mera och kommunikationen, att berätta vad vi gör.
I budgeten för 2016 siktar GIF på att överskottet ska öka till 630 000 kr och att publiksnittet ökar till 4 700.
Valberedningen med Tomas Moström i spetsen hade bland annat som uppgift att hitta en ny ordförande efter legenden Leif Lindstrand samt en ny styrelseledamot. Thomas ”Badis” Andersson var deras förslag som ny ordförande och Malin Rogström som ny styrelseledamot. De, liksom övriga av valberedningens förslag, blev valda.
Leif Lindstrand valdes också tillklubbens första hedersordförande, ett självklart val efter hans stora insats för att etablera GIF i Allsvenskan. Ivars Jegers berättade om Leif Lindstrands betydelse för GIF där han framhöll betydelsen av kontinuitet, inte minst illustrerat av att klubbens elittränare också verkat i klubben under lång tid. Det har också varit mycket arbete bakom flytten från Strömvallen, där klubben spelade på dispens från Fotbollsförbundet, till Gavlevallen.
- Leif Lindstrand har hållit en låg profil men är en ledare som gott anseende i Fotbollssverige, sa Ivar. Många frågar sig hur vi bär oss åt för att hänga kvar i Allsvenskan med vår budget, men Leif säger bara att ”vi är tvungna”.
Det har varit en lång och framgångsrik resa från division två till ett av få lag som i dagsläget spelat kontinuerligt i Allsvenska i 12 år.
Sportchefen Hasse Berggren berättade om laget och lite grann om hur det är att jobba tillsammans med spelarnas agenter.
– En del agenter har man svårt att gilla, sa Hasse. Men de flesta är justa och bra att samarbeta med och tur är väl det.
Hasse Berggren är full av tillförsikt inför årets säsong och tycker att truppen ser bra ut. Försäsongens klena resultat beror på att laget drabbats av skador och sjukdom.
– Vi har en bra ålderstruktur i laget med några nya spelare som är beredd att ta nästa steg i sin spelarkarriär, sa Hasse. Vi har större tålamod med nya spelare som får chansen hos oss.
Simon Lundevall kom in i laget på grund av skada på en etablerad spelare, tog chansen och är idag själv en etablerad spelare som till och med spelat i landslaget.
Gefle IF Fotboll är bra på att utbilda spelare, skapa harmoni i laget och anda utan den tuffa jargong som finns i många andra klubbar. GIF är också väl försedda med egna, lovande spelare. Målsättningen är att nå en omsättning på 50 miljoner till 2020.
Nya ordförande Thomas Andersson kunde inte närvara på årsmötet eftersom han var på en semesterresa som beställts innan han blev tillfrågad om ordförandeposten.