Gävleborna satsar allt på pensionat vid spanska solkusten

14/6, 2017 kl. 09:15

Stjärnkocken David Falk har tillsammans med sin flickvän Caroline Larsson och mamma Lena Falk från Gävle har förverkligat deras gemensamma stora dröm. De har köpt ett fantastiskt härligt pensionat kallat Casa Caleda beläget i Fuengirola vid solkusten i södra Spanien.

David som är 25 år är uppväxt i Gävle har på kort tid gjort sig en fantastisk karriär som kock. Han började som 18-åring på en av Stockholms absolut välbesökta restauranger Grill, som under den tiden drevs av stjärnkrögaren Melker Andersson. Där jobbade David i två år innan han gjorde en säsong på det anrika sommarhotellet Bomans i Trosa. Sedan har han under fyra år varit med och drivit restaurang Linje 10/Tjoget som är känd just för sin medelhavsmat. Under två somrar jobbade han även som privatkock åt en mycket välbärgad familj i lyxorten East Hampton utanför New York City.

Vi hälsade på familjen i mitten av maj några dagar innan de officiellt skulle ta över fastigheten och driften av pensionatet för att höra efter lite mer om deras planer och undrade hur de fick den här idén?
– Vi satt i Lenas sommarstuga en augustikväll och firade min 25-årsdag, berättar David. Det var där och då vi upptäckte vi alla hade samma dröm och var redo för att testa någonting nytt.

Hur kommer det sig att ni valde just den här platsen?
– Vi valde mellan att öppna ett bed and breakfast i Italien, Frankrike eller Spanien. Men fokus blev snabbt Spanien, då både jag och mamma har varit här flera gånger och är bekant med språket. Vi var sedan nere på visningar och tittade på ganska många objekt. Men när vi såg det här huset så var det kärlek från första ögonblicket. Det passade perfekt då det har flera rum med både egna entréer och uteplatser liksom en fantastisk tomt med poolområde och flera ställen för trevliga gemensamma aktiviteter.

När skedde köpet och när startade ni officiellt?
– Huset blev officiellt vårt den 18:e maj nu i år. Hela processen tog oss cirka 6 månader. Den 25:e maj tog vi emot våra första gäster och hade full beläggning så det kändes verkligen speciellt.

Vad fick er då att våga släppa allt det "trygga" hemma och satsa på detta?
– Vi var nyfikna på att testa någonting nytt och samtidigt orädda, förklarar Lena som tidigare arbetat som förskolechef. Sen kan vi ju alltid vända tillbaka till Sverige om det skiter sig. Det fanns ingenting att förlora.

Vad kommer ni att kalla den här typen av boende?
– Vi kallar Casa Caleda för Bed And Breakfast men det är egentligen så mycket mer, berättar Caroline som tidigare arbetat på Operakällaren. Vi erbjuder bland annat middagar, grillkvällar och catering samt skräddarsydda helpensioner för grupper som t.ex. bröllop, träningsresor och eller de som vill fira jämna födelsedagar. Det som gör oss unika är vår förmåga att anpassa oss efter gästernas behov och att vi kommer att göra allt för att att skapa en trevlig och familjär stämning på den här fantastiska platsen. Det skall verkligen kännas som att kliva in i sitt egna vardagsrum. I en omgivning där man kan träffa både gamla och nya vänner samt njuta av god mat och dryck liksom det behagliga klimatet förstås.

Vad kan man då göra mer på plats?
– Förutom att sola och bada och och bara ta det lugnt och njuta av tillvaron genom att äta och dricka spanska delikatesser så finns det väldigt mycket att göra här nere, säger David. Man kan spela golf, vandra och cykla i terräng eller lång distans samt fiska. Det finns många tennisplaner och så kan man ju prova på att spela padeltennis som blivit riktigt stort här nere. Det finns djurpark och vattenland och massor av ställen att besöka i närheten som Granada, Rhonda, Gibraltar, Puerto Banus, Marbella och Mijas Pueblo. Att åka in och shoppa i Malaga tar bara 30 minuter med pendeltåg och vill man åka skidor i Sierre Nevada så tar det bara två timmar bil med bil. Vi håller nu på att utveckla samarbeten med golf- och tennisklubbar i närområdet.

Ni vänder er alltså till en ganska stor och bred målgrupp?
– Ja, vi vänder ju oss till både de som vill ha en aktiv semester eller bara koppla av. De perfekta gästerna är väl grupper på upp till 20 personer med olika inriktningar som golf-, mat-, bröllop-, yoga-, träning- fest- och konferensresor. Då kan vi skräddarsy hela vistelsen så att det blir en optimal upplevelse för alla deltagare.

Vad är den absoluta drömmen eller målbilden för verksamheten?
– Målsättningen är att om två år skall verksamheten ställt om från att drivas på halvårsbasis, som den tidigare ägaren gjort, till en verksamhet som lever upp minst 10 månader per år och vi är redo för att växa. Vi tänker oss en framtid i Spanien då vi kommer att vara skrivna här och har inga planer på att flytta hem till Sverige. Självklart kommer vi med jämna mellanrum hem och hälsar på då vi har många vänner och band kvar där - men de får som sagt mer än gärna komma och hälsa på oss här också, skrattar trion välkomnande och samstämt.

Om Casa Caleda
Casa betyder hus på spanska och Caleda är en ordlek baserad på trions två första bokstäver i respektive förnamn CaLeDa.
Besökare tar sig till Casa Caleda med flyget till Malaga. Därifrån tar det 20 minuter med bil/taxi eller 35 minuter med tåg till Fuengirola och därefter 5 minuter med taxi upp till huset.
Kontakt: casacaledamail.com
Telefon 0760-197938
http://www.facebook.com/casacaleda
På booking.com via husets gamla namn Villa Ricanda

Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Joe Formgren

Joe Formgren

Medlem sedan 2007-04-21

Joe Formgren är reklamman, marknadsförare och kommunikationsstrateg. Grundare av SvenskPress.se genom Gestrike Media AB och delägare i Precis Rek... Läs mer

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!

Publicera

Mer läsning

Vad vill du läsa?

Välj ditt språk

Hjälp

Stäng