Intresse för Gävleborgsslöjdarnas julmässa har glädjande ökat för i år hos hantverkarna, då vi fyller båda gasklockorna tre dagar mellan den 9-11 december under tredje advent. Mellan tiderna 10-17 är besökare välkommen till mässan för ett entrépris på 20kr. De besökare som är under 16 år går gratis. Utöver att föreningens slöjdare och andra visar upp och säljer sina hantverk av allt från trä till keramik, bjuds det under lördagen och söndagen på lunchunderhållning av PRO kören.

Intresset att slöjda för avsalu har ökat, vilket gjort att Gävleborgsslöjdarna vill underlätta att skapa saluställen för såväl länets hantverkare som andra. Därför erbjuder vi de som vill delta i årets julmässa att delta för nästintill självkostnad. Vi har även valt att skapa underhållningspunkter under de 3 dagarna då närmare ett 60-tal utställare samlas. Vår förhoppning är att vidga viljorna under parollen ”från råvaror till saluvaror” utan mellanhänder!

Svensk hemslöjd och hantverk har under många år ansetts vara en utdöende verksamhet. Inom Gävleborgsslöjdarna, som har ett 60-tal medlemmar, har många lyckats hitta sin nisch - samt kunnat leva på den, helt eller delvis vid sidan av annan tjänst!
Föreningen välkomnar även nya som vill vara med i verksamheten.

Lite bakgrundsfakta:

Efter en hemslöjdsutredning SOU 1979:77 gavs direktiv till utvecklingsfonden i Gävleborg att starta ”projektet hantverk”. Olle Gudmundsson i Gävle fick då uppdraget att bygga upp en hantverksorganisation, både för länets hobbyslöjdare och de professionella hantverkarna.
Två konsulenter för både ”mjuk” och ”hård” slöjd skulle även aktivt driva på de nyskapade hemslöjdsföreningarna som i starten bestod av 10 stycken. Uppskattningsvis fanns i länet 2000 aktiva hantverkare som behövde utbildning, produktutveckling, marknadsföring och salu-möjligheter.

1983/84 kunde Gävleborgsslöjdarna avknoppas från ”Svenska slöjdare”.
Organisationens mässplats var under många år skogsmuseet Silvanum i Gävle. Där har många hantverkare haft förmånen att delta vid höstmässor och julmässor, där de sista mässorna tog plats år 2001 för julmässor och 2002 för höstmässorna. 
Julmässan 2002 blev Gävleborgsslöjdarnas första egna utställning som skedde i Estraden, nära Sätra i Gävle. Där arrangerades såväl höst-, som julmässor fram till 2006 då Gasklocksområdet i Gävle blev ett fantastiskt utvecklingsprojekt som bara växt och växt.
Gävleborgsslöjdarna har även varit stationerade i Hälsingland, Iggesund, Hudiksvall och på Stenegården i Järvsö ett par år. Medlemmarna har även sökt sig till många mässor i landet samt även i utlandet till länder som Storbrittanien. Sedan fyra år tillbaka har även en vårslöjdsmässa ordnats i Forsa, Hälsingland. 
Länet är för stort för att enbart ordna visning av allt hantverk i Gävle. Länets slöjdare har en produktutvecklingstendens som endast Dalarna kan tävla med. 
Gävleborgsslöjdarna arrangerar studieresor och samarbetar gärna med länets enda hemslöjdskonsulent.