Målsättningen är att skapa ett av Gästriklands absolut främsta besöksmål vilket restauratörerna på Axmar Brygga verkligen tagit fasta på.
– Redan när vi startade restaurangen 1998 på den här fantastiska platsen så var både visionen och affärsidén att kunna bjuda på genuina upplevelser inom både historia, natur och gastronomi. Nu känns det verkligen som alla pusselbitar börjar falla på plats i en allt snabbare takt. Den lokala föreningen Hyttan som bildades 1989 har gjort ett fantastiskt arbete genom åren och med det här projektet så kommer vi att göra allt som står i vår makt för att bidra till att göra det här till ett besöksmål utöver det vanliga. Vi kommer att börja med att bjuda in och öppna upp för företag att hålla konferenser här under både lågsäsong och högsäsong.

I den gamla anrika slaggstensbyggnaden vid havet där restaurangen är finns det på övervåningen två olika konferensutrymmen utrustade med modern utrustning och ändamålsenligt möblemang.
– Vi kan ta cirka 60 personer i det större rummet och ungefär 15 stycken i det mindre, berättar Yngve. Under lågsäsong så kan man sedan disponera övriga utrymmen i lokalerna och restaurangen om man vill arbeta med workshops och grupparbeten.
Men det stora mervärdet och nyheten nu är ju samarbetet med alla övriga aktörer så att vi kan erbjuda bland annat både övernattning med Bed & Breakfast och historievandringar med kunniga guider som kan berätta massor om den fantastiska historia som finns här på bruket.

Axmar bruk är idag det enda kulturreservatet i Gästrikland och har sina anor från 1670-talet och tillhör Järnriket Gästrikland. Under 1860-talet flyttades verksamheten, det som idag kallas ”Hyttan”, till ett nytt område närmare hamnen och på platsen för det gamla bruket byggdes en engelsk park med promenadvägar och spegeldammar. Mitt i det muromgärdade parkområdet byggdes en ståtlig herrgård, allmänt kallat ”Slottet”.
– Ja, här kan man få guidade historiepromenader från 1600-talet till vad som kommer att hända på 2020-talet, berättar Ebbe Lundqvist. Han är pensionerad lärare som guidar och kan allt och lite till om allt som hänt i bygden och en av de verkliga eldsjälarna i föreningen Hyttan. Det här är en dynamisk plats och knutpunkt med en fantastisk historia. Det finns mängder av anekdoter att berätta som rysshärjningarna och vraken i hamnen liksom brukets betydelse för Sveriges utveckling. Hela samhällets historia är ju själva grunden för folkhemstanken.

På de guidade vandringarna får man förutom Hyttan ta del av en intakt miljö sedan 1600-talet, se Slottsparken som anlades i mitten av 1800-talet, Bläckhornet, hamnen, havet och Båthuset som har utställning på sommaren.
– Ja, kulturvandringar i historisk miljö är ju ett fantastiskt komplement oavsett om man väljer en halvdagskonferens eller ett heldagspaket med övernattning, säger Yngve.

När det kommer till förtäring så har köksmästare Leif Klövstedt inga som helst problem att hitta inspiration utöver det vanliga.
– Kreativiteten vaknar verkligen till liv i den här miljön. Vi serverar förstklassig mat och dryck från skog och hav. Vi har färdiga konferensförslag men jag har mer än gärna en konstruktiv dialog om förtäringen med sällskapen i god tid innan så kan vi erbjuda även gastronomiska upplevelser för alla sinnen.

Projektet där Region Gävleborg är huvudfinansiär innehåller egentligen sju delprojekt som skall vara klara inom tre år. Det planeras bland annat för digital utveckling av Hyttan, vandrings-, cykel- och vattenleder, ny väganslutning och gångväg ner till hamnen och Axmar Brygga liksom upprustning av kajen, badplatsen, badhuset och en grillplats vid havet.
– Det kommer att hända en hel del de närmaste åren, berättar Aja Axlund, biträdande projektledare vars släkt har bott här i flera generationer. Förutom att skapa Gästriklands främsta kulturhistoriska besöksmål så är ett besök på den platsen ett skönt avbrott i en allt stressigare omvärld. Kombinationen av att konferera och däremellan kunna koppla av och känna lugnet genom att ströva i den här genuina miljön måste bara upplevas.

För mer information om Axmar Brygga och konferenser se http://axmarbrygga.se/konferens


Destination Axmar bruk 2.0

Axmar bruk uppfördes under 1600-talet och är sedan 2011 Gästriklands första och hittills enda kulturreservat. Den ideella föreningen Hyttan äger och förvaltar bruket, som är en del i industrinaturen i Bergslagen och föreningen Hyttan sköter kulturreservatet tillsammans med Länsstyrelsen.

Sedan 2018 pågår projekt Destination Axmar bruk 2.0, vars överordnade syfte är att destination Axmar bruk ska utvecklas så att det attraherar fler besökare till längre vistelser, starkare upplevelser, ökad konsumtion och fortsatt tillväxt. Projektet kommer att pågå under 3 år. Projektledare är Rie Stagegaard och biträdande projektledare är Aja Axlund. Föreningen Hyttan är ägare av projektet.

Axmar bruk har idag många kvalitéer som en större destination behöver:
• fantastisk natur på land och vid vatten
• små och stora entreprenörer
• en rik kulturhistoria
• en lokal gemensam vision med målsättningar om vad man vill
• nära samarbeten med viktiga aktörer
• ett starkt föreningsliv
• sommar- och året-runt-boende

Axmar bruks vision är att år 2024 vara Gävlekustens främsta besöksmål.

I Axmar bruk ska historia, kultur och natur möta samtida uttryck och tillsammans skapa en dynamisk plats.

Axmar bruk ska utvecklas till en plats där besöksnäring, folkbildning och näringsverksamhet möts och där upplevelser och aktiviteter skapas som är bärkraftiga och hållbara. Utifrån ett besöksperspektiv ska bruket och havet länkas samman till en helhet. Berättelserna från järnbrukets 250-åriga historia ska förstärka upplevelsen av platsen och vara en viktig del i uppbyggandet av Axmar bruks renommé.

Det unika ligger i det strategiska läget, gastronomin, kulturmiljön, den orörda skärgården, naturupplevelser, undervattensparken och inte minst de människor som både genom sin profession och med ideella krafter driver utvecklingen av Axmar bruk framåt.

Visionen är att skapa ett besöksmål där:
• kvalité genomsyrar all verksamhet
• besöket kännetecknas av ett tillmötesgående värdskap
• Axmar bruk ska vara Gävlekustens främsta besöksmål och en av Gävleborgs främsta destinationer som levererar skandinaviska upplevelser av hög kvalitet

Destination Axmar bruk ska utvecklas så att det attraherar fler besökare till:

• längre vistelser
• starkare upplevelser
• ökad konsumtion
• fortsatt lokal och regional tillväxt.

För projekt Destination Axmar bruk 2.0 finns 4 överordnade projektmål:
1) Öka attraktionskraften genom ett utökat utbud
• Utveckla utbudet av kvalitativa aktiviteter och upplevelser som knyter an till Axmar bruks historia, kultur och natur.
• Stärka och utveckla upplevelser knutna till havet och det marina livet.

2) Integrerad marknadsföring
• Samverkan med entreprenörerna på plats kring marknadsföring av Axmar bruk som ett besöksmål.
• Forma en tydlig gemensam helhetsbild och ett enhetligt budskap som löper genom alla marknads- och försäljningskanaler.

3) Tillgänglighet och infrastruktur i fokus
• Förbättra infrastrukturen så att tillgängligheten fungerar både land- och sjövägen.
• Utveckla faciliteter kring besöksmålet som underlättar för besökare att ta del av utbudet.

4) Hållbar organisation för en framtida utveckling
• Fortsätta skapa förutsättningar för utveckling genom en väl sammansatt organisation och fler samarbeten.
• Samordna både interna och externa, offentliga som privata aktörer.

Projektet består av sju delprojekt som alla har egna mål:
1) Utveckling av extern kommunikation
2) Digital utveckling av industriarvet och den historiska miljön
3) Vandrings-, cykel- och vattenleder
4) Ny väganslutning och gångväg ner till hamnen/Axmar Brygga
5) Boendekonst i natur
6) Upprustning av yttre kaj, badplats och grillplats vid havet
7) Upprustning av badhuset

Projektets huvudfinansiär är Region Gävleborg, övriga finansiärer är Gävle kommun, Länsstyrelsen Natur och Kultur, Gästriklandsfonden, Högskolan Gävle, Länsmusöet Gävle, Föreningen Hyttan, Axmar Brygga och Axmar Bruksbod B&B.

Idag erbjuder Axmar bruk många olika upplevelser under året, bl.a.:
• Egna strövtåg i engelska parken, runt kvarnen, dammen, hyttan, hamnen m.m.
• Flera kulturstigar, bl.a. den s.k. "Stig till vrak" där man kan se ett av alla vrak som förlist här från land.
• Valborgsfirande med tal och kör (fyrverkerifritt).
• Folkteatern sätter upp pjäsen Mästaren och Margarita i Hyttan, 30 maj — 30 juni
• Axmar Brukscafe — hembakt kaffebröd och lättare luncher.
• Axmar Bruksbod B&B — gårdsbutik med ekologiska och lokalproducerade produkter, bed & breakfast
• Axmar Brygga — välrenommerad fiskrestaurang vid havet, ställplatser för husbilar
• Bläckhornet — konst- och hantverksutställning sommartid
• Båthuset — utställning sommartid. 2019 blir det maritim utställning om vraken utanför Axmar bruk. Arrangeras i samarbete med Länsmuséet. • Axmar Midnight race — kanottävling från Axmar bruk till Axmarby hamn
• Marknadslördagar hela juli — närproducerad mat och hantverk av hög kvalité
• Musikevenemang i Hyttan under juli och augusti
• Axmar bruksdag 3 augusti
• Julmarknad

För frågor om projektet kontakta:
Aja Axlund, biträdande projektledare
aja.axmarbruk@gmailcom
0762-18 65 73

Bildtext: Leif Klövstedt, Yngve Persson, Aja Axlund, Ebbe Lundqvist och Jan Skagenmark hälsar alla välkomna till den kulturhistoriska pärlan Axmar bruk.

Text: Joe Formgren, Destination Axmar bruk 2.0
Foto: Joe Formgren, Axmar bruk
Foto ​Hyttan i sommarskrud: Tomas Ärlemo