Arkivbild

SHL: Toppen och botten efter halva säsongen

12/12, 2017 kl. 23:59

Den senaste tiden har det varit stora skriverier om hur den svenska hockeyn ska utvecklas och hur framtiden för sporten i Sverige ska se ut. Ska den efterlikna amerikanska NHL eller ska man skapa något nytt och eget? Trots alla dessa heta debatter och diskussioner har det pågått ett spännande matchspel och tiden går sannerligen fort för halva säsongen av SHL 17/18 har redan passerat.

I skrivande stund har några av de fjorton lagen redan spelat sina 28:e matcher, och det är småländska Växjö som leder stort med 59 poäng. Sist i tabellen kämpar Rögle som hittills endast har lyckats ta hem en enda 3-poängare. Deras mål är nu att hålla sig kvar i serien, men det kommer inte att bli lätt. Flera andra lag är nämligen ute efter några av deras bästa spelare.

Förstärker backsidan med landslagsspelare

Det är en ovanligt hård säsong för Rögle BK. Alla som har följt ishockey live under hösten har fått se det skånska laget kämpa för att hålla sig kvar i serien och hittills har de endast vunnit två matcher: en under fulltid och en i förlängning. Enligt uppgifter från bet365 har man i ett försök att stärka upp backsidan tagit in finländaren Janne Jalasvaara. Backen har tidigare spelat i det finska landslaget, som har oddsen 11.00 att vinna VM i maj nästa år, och kom in i laget för att ta över Almen Bibics plats, efter att han gick över till Linköpings HC. För mer information, se: https://extra.bet365.com/news/sv/Ishockey/SHL/rogle-bk-gor-rockad-pa-backsidan

Nu verkar det som att ytterligare en spelare kan var vara på väg bort från laget. Ludvig Rensfeldt, som leder den interna skytteligan, sitter nämligen på ett utgående kontrakt och uppges jagas av både Djurgården och Frölunda. Enligt rykten ska Djurgården ha erbjudit Rensfeldt ett kontrakt, men det dementeras av både klubben och spelarens agent. Expressen var en av de första som kommunicerade ut ryktet i svensk media: https://www.expressen.se/kvallsposten/sport/hockey/shl/shl-konkurrenterna-jagar-rogles-stjarna/

Småländskt lag med brist på smålänningar

Det går inte att säga annat än att Växjö just nu är det dominerande laget i serien. De har varit överlägset effektiva och de har visat redan från starten att de är i toppform. Det råder inget tvivel om att de har siktet inställt på att ta sig till slutspelet nästa år, vilket de missade förra säsong trots att de var bäst i grundspelet.

Däremot är det småländska laget inte fyllt av smålänningar, vilket kan vara en orsak till att de inte lyckas locka till sig några publiksiffror. Trots att läktarna har gått fulla under alla derbymatcher mot HV71, det andra småländska laget i serien, och där Växjö har stått som vinnare båda gångerna, är det få fans som åker för att se laget spela borta. Klubben har ibland kallats för ”Växjös främlingslegion” och det finns endast med två spelare från Småland. (Se https://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/4ddAE9/bast-i-tabellen--men-saknar-smalanningar-pa-isen )
Tidigt OS-uppehåll

Än är det mycket kvar av säsongen för att man ska kunna säga att Växjö kommer att dominera jämnt. Det väntar flera matcher och snart stundar OS-uppehållet. Flera spelare som är uttagna till landslaget kommer även att gå tidigare för att träna med Tre Kronor, vilket i sig är bra för Sverige som hockeynation, men mindre bra för SHL-klubbarna.

Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Magdalena Forsdahl

Magdalena Forsdahl

Medlem sedan 2017-06-12

Publicera

Mer läsning

Vad vill du läsa?

Välj ditt språk

Hjälp

Stäng