Centern och Liberalerna har förklarat varför de lämnar det framgångsrika borgerliga samarbetet med att man har fått försäkringar om att socialdemokraterna har ändrat sin politik och att man i stället – för att använda Aftonbladet ledarsidas beskrivning av Centerns politik – föra en politik som skulle ligga ”till höger om Djingis Kahn”.
- Även om man kan utgå från att alla inblandade partier misstänker att en stor del av deras åtgärdslista aldrig kommer att bli verklighet när deras regeringspartners Miljöpartiet och Socialdemokraterna har nött ned förslagen i olika utredningar, så måste man ju ändå utgå från att socialdemokraterna verkligen vill genomföra listan, säger riksdagsledamot Lars Beckman (M). Det betyder i sin tur att socialdemokraterna i Gävleborg, med Elin Lundgren, Patrik Lundqvist och Åsa Lindestam i spetsen, nu måste besvara frågan – står ni bakom den nya socialdemokratiska politiken?
Frågan är om S i Gävleborg verkligen vill genomföra överenskommelsen som bland annat innehåller följande punkter:
• Värnskatten ska avskaffas från 1 januari vilket innebär att skatten sänks för de som har högst inkomster i Sverige
• Rut-avdraget byggs ut kraftigt och taket tredubblas samt utvidgas med fler tjänster
• Fri hyressättning vid nyproduktion införs samtidigt som förhandlingssystemet för befintliga hyresrätter ska reformeras
• Turordningsreglerna ändras genom utökade undantag från reglerna.
• Etableringsjobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa ska införas
- Det här är politik från Centern och Liberalerna i valrörelsen som socialdemokraterna i Gävleborg säger sig vara emot och då måste naturligtvis väljarna i Gävleborg få reda på hur de kunnat ändra sina åsikter på några veckor, säger Lars Beckman. Står de bakom den politiska överenskommelse som MP, C, L och S har kommit överens om?
Vem sa vad i valrörelsen och hur stämmer det överens med punkterna i överenskommelsen?
- För den som är nyfiken hur det lät i valrörelsen är Internet en bra källa för att få sådan information, säger Lars Beckman. Inte minst vi Moderater påstods vilja förändra hyressättningen i Sverige, vilket Socialdemokraterna tillsammans med Hyresgästföreningen ifrågasatte med ett mycket högt tonläge hela valrörelsen fram till valet 2018.
Väljarna förväntar sig självklart svar av de socialdemokraterna i Gävleborg, oavsett vad som händer i riksdagens omröstning den här veckan.

Lars Beckman
Riksdagsledamot (M), Gävleborg