– Det här är en rejäl bedrift för ett tillverkningsföretag i en stor fabrikslokal och bra både för miljön och vår konkurrenskraft, säger vd Patrik Lundström Törnquist.

Högskolan i Gävle samlade drygt 50 små och medelstora företag i Gävleborg som under tre år fick tillgång till forskare och erfarna energiexperter från Högskolan. Först gjordes en energikartläggning för att visa hur mycket energi som användes och vilka åtgärder som var kostnadseffektiva att genomföra.

- Vi har gett vidare vad vi kan och har lyckats effektivisera energianvändningen hos företagen med 16 procent i snitt och vi är oerhört tacksamma för den här resan, där vi har fått lära oss också, säger Patrik Thollander, professor i energisystem vid Högskolan i Gävle.

– En fantastisk förbättring Bumax har gjort och så roligt att se att det stöd och de metoder vi tar fram är till så bra nytta för företagen, säger Ida Johansson, doktorand i energisystem vid Högskolan i Gävle som var med om att ta fram energikartläggningen. De fick beskriva sitt hela flöde med drifttider och hur de kör maskiner och vi räknade på energibalans och kom tillbaka med åtgärdsförslag, säger Ida.

Källa: Högskolan i Gävle