För vad bjuds det på, undrar ni kanske? Jo, en förträffligt modern och innovativ kombination av getost fylld med libbsticka (förstås!), en huvudrätt med fullkornsgröt – ja, GRÖT – och en dessert som innehåller granskott och "gatkamomill". Jag vet inte vad ni tänker, men jag har svårt att se framför mig att Alfred Nobel drömde om detta när han skänkte sina miljoner till mänsklighetens framsteg.
Ta bara huvudrätten som exempel. Fullkornsgröt med klippt korn och en quenell på kyckling? Jag kan nästan höra gästerna runt borden mumla något om att det är "innovativt", samtidigt som de desperat sneglar efter mer champagne för att skölja ner det hela. Och för att toppa det hela har vi en dessert som smakar... barr? Vem tackar nej till karamelliserade äpplen med en touch av skog, tänker ni kanske? Tja, förmodligen alla som inte är älgar.
Men låt oss vara rättvisa: det är ju ändå årets kock som ligger bakom detta mästerverk. Jessie Sommarström har uppenbarligen en vision – en som får oss alla att känna oss lite för jordnära, bokstavligt talat. För varför njuta av en klassisk Nobelmiddag med något så banalt som oxfilé och potatis när vi kan sätta tänderna i något som påminner om en botanisk vandring?
Så här sitter jag och för första gången någonsin känner jag ingen avundsjuka alls gentemot de lyckliga själarna i Stockholms stadshus. För om detta är framtiden för svensk gastronomi, ja då får vi väl vänja oss vid tanken på att festmat snart kommer serveras i skålar direkt från kökslådorna. Kanske borde nästa års meny inkludera grötpinnar till fördrinken – det hade varit lika spännande som årets upplägg.
Foto: SVT