Fördelar med att köra elbil

Elbilar blir allt populärare i takt med att tekniken förbättras och ägandekostnaderna sjunker. Den främsta fördelen är förstås att en elbil inte orskar några utsläpp lokalt där man kör med bilen. En elbil är också betydligt bättre för miöjön under hela sin livstid. Elbilar är betydligt billigare att köra än bensin- eller dieselbilar, speciellt om du har en smart laddbox som gör att du bara laddar bilen när elen är som billigast. De är också smidiga och tysta och har oftast en mycket mjukare körning än traditionella bensin- eller dieselbilar. När man har kört elbil ett tag är det få som vill gå tillbaka till en bensin- eller dieselbil.

Elbilarnas framtid

Elbilar blir mer och mer populära. Detta beror framförallt på att biltillverkare numera främst lanserar elbilar när de släpper nya modeller. I takt med att elbilar blir billigare är det också fler som inser att en elbil kommer att bli billigare att äga och köra och därför väljer att byta till en elbil.

Vilken elbil ska man välja?

Den kanske viktigaste punkten att tänka på när man ska välja vilken elbil man ska köpa är ens egna behov av bilen. Kör du främst korta sträckor? Kan du ladda elbilen hemma eller på jobbet? Hur ofta kör du riktigt långt? Många vill helt ha en elbil med ett gigantiskt batteri så att de kan köra nonstop mellan Göteborg och Stockholm mitt i vintern. Men frågan är hur ofta man gör den typen av resor? Och ska man verkligen betala för en elbil med den typen av kapacitet om man bara utnyttjar det en gång vartannat år? Kanske är det mer ekonomiskt försvarbart att välja en billigare elbil, och faktiskt hyra bil en gång om året då du ska göra en långresa?

Nackdelar med elbil

Visst finns det nackdelar också. Elbilar är mycket dyrare att köpa än om man köper en motsvarande bensinbil. Ofta sparar man in den högre inköpskostnaden under åren man har bilen, men man ska ju ändå ha råd att köpa bilen från första början. Numera finns som tur är förmånliga erbjudanden om privatleasing som gör att man slipper slanta upp alla pengar på en gång.

De flesta elbilar har kortare räckvidd jämfört med bensinbilar. Du kommer behöva stanna oftare för att sträcka på benen och ladda bilen. Sen är det förstås en nackdel att pauserna för att ladda en elbil också blir längre beroende på vilken sorts laddstolpe man laddar vid.