Efter en tuff urvalsprocess med flera spännande idéer korades Enava som vinnare i Water Challenge 2023 i Gävleborgs län för sin idé för att lösa världens globala vattenutmaningar och tilldelades en vinstsumma på 75.000 kronor. 

Juryns motivering löd: 
Juryn har valt att ge priset till ett bolag som skapar en stor förbättring av världens största utmaning. Genom deras innovativa digitala lösningar kommer vi kunna skydda, rena och använda vatten på ett hållbart sätt.

Även AI4Flood lämnade prisutdelningen som vinnare av 10.000 kronor, ett pris tilldelat av Sandviken Energi. 

Juryns motivering var:
Juryn är imponerad av idéns innovativa lösningar. Genom att använda AI för att förutsäga tunga regn och översvämningar från satellit- och väderdata, har denna hållbara idé möjliggjort snabb och effektiv varning för samhällen som är i riskzonen.

Vi säger varmt lycka till och ett stort grattis till våra vinnare!

Arrangörer
Tävlingen är finansierad och stöds av Microsoft Datacenter Community Development. Venture Cup arrangerar tävlingen tillsammans med regionala samarbetspartners i Gävleborg och Skåne: Sandbacka Science Park, Högskolan i Gävle, Sandvikens kommun, Sandviken Energi, Movexum, Gävle Innovation Hub, Gästrike Vatten, Gävle Kommun, Innovation Skåne, WIN Water och Invest in Skåne.

Källa: https://sandbackasciencepark.se