Sköna sommardagar utan rutiner och regler att följa inbjuder till grillmat och heta såser, glass och söta desserter, för mycket stekt mat och så mat på oregelbundna tider – det ger med största sannolikhet bullrande mage och svullnad.

Den som är tålig klarar excesser bättre medan den som är känslig får allt från magknip till gaser och förstoppning. Men det är ju självklart så att man ska kunna äta det man vill under en period även om magen knorrar.

Siffror brukar kunna berätta att ungefär varannan svensk till och från har problem med smärtsamma toalettbesök, uppblåsthet och knip. Obehag i mage och tarm som brukar bero på mat mage-tarm inte tolererar så bra men som oftast går att läsa på ett enkelt sätt. Det vill säga genom att få matsmältningen att fungera som den ska igen.

ATT TILLFÖRA GODA BAKTERIER LUGNAR MAGEN

I tjocktarmen bor flera miljarder mjölksyrabakterier. När vi äter en mat med mycket fibrer från växtriket kan mjölksyrabakterierna i tjocktarmen göra sitt jobb, ett jobb som innebär att de bryter ner maten vi äter, bidrar till att ta upp näringsämnen och stödja immunförsvaret.

För att få mage och tarm i balans igen så handlar det förstås om att minska intaget av de som stör magen allt för mycket och samtidigt tillföra mjölksyrad eller fermenterad mat. Mjölksyrning är en av våra äldsta metoder för att lagra livsmedel.

Alla gillar inte syrade grönsaker som surkål och kimchi, men det är kanske inte heller det första man tänker på en varm sommardag.

Har du hört talas om fermenterad ostvassle? Den skapar en god miljö i tarmen och gynnar uppkomsten av snälla bakterier.

Ett exempel på fermenterad ostvassle-dryck är Molkosan. Den har en lång tradition som hälsodryck på kurorter i Schweiz. Där dracks vassle för problem med gaser, magknip och svullnad. Vassle är prebiotika. Den mjölksyrade ostvasslen främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Vassledrycken dracks också under fasta för att läka och rengöra kroppen från insidan.

GER LÄNGRE MÄTTNAD

Allt mer forskning visar att mycket av vårt välbefinnande handlar om de bakterier som lever i tarmen. Ännu är dock tarmfloran ett delvis outforskat område. Men vi vet att om man äter varierat, och gärna fermenterade produkter, som är rika på de snälla mjölksyrabakterierna, så kommer vi att kunna bibehålla en rik och väl balanserad tarmflora.

Det har gjorts flera studier på den fermenterade drycken. I två studier undersökte man bland annat om vasslen kunde påverka mättnadskänslan när försökspersonerna åt bröd och grönsaker.  Det visade sig att vasslen gav en förlängd mättnad.

Det tycks hänga ihop med att vasslen ökar insulinkänsligheten, vilket är en fördel om man har problem med sötsug och småätande. Studien visade också att vasslen medverkade till en mer alert bukspottkörtel, vilket i sin tur bidrar till att blodsockret stabiliserades och sockersuget minskade.

En annan studie visade att vassle har en lätt vätskedrivande effekt.

BASISK MILJÖ I MAGE OCH TARM

Vill du reglera insulinpåslaget kan du ta en matsked vassle en kvart innan du ska äta. Har du matsmältningsproblem dricker du vasslen efter maten. Effekten brukar märkas efter ungefär en vecka. Om du har en väl fungerande mage och vill försäkra dig om att tillföra tarmen goda bakterier så räcker det med en matsked om dagen.

Vasslen är rik på viktiga mineraler och spårämnen som exempelvis kalium, kalcium och magnesium vilket bidrar till att göra mag- och tarminnehållet basiskt.

FAKTA

Molkosan görs på färsk ekologisk mjölk från alpkor som betar på ängar i Schweiz där gräset är näringsrikt. Där används inte heller konstgödsel. Trots att vassle framställs av mjölk så är den både laktos- och mjölkproteinfri, och tolereras av laktos- och mjölkproteinintoleranta.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige