Efter att en pressrelease har skickats ut är det viktigt att vidta några åtgärder för att maximera dess effektivitet och säkerställa att budskapet når fram till intressenter och media. Här är några handfast tips:

Följ upp med media - Kontakta journalister och mediarepresentanter för att verifiera att de har fått pressmeddelandet och se om de har några frågor eller behöver ytterligare information. Du kan också erbjuda att ställa upp för intervjuer eller erbjuda ytterligare material om det behövs.

Bevaka mediebevakning - Håll koll på medierapporteringen för att se om ditt pressmeddelande har fått någon uppmärksamhet. Använd verktyg för mediebevakning eller sökmotorer för att hitta artiklar, nyhetssegment eller blogginlägg som kan vara relaterade till ditt pressmeddelande.

Sprid via sociala medier - Dela pressmeddelandet på företagets eller organisationens sociala mediekanaler för att nå en bredare publik. Var aktiv på plattformar som är relevanta för ditt budskap och engagera dig med följare och användare som visar intresse.

Utnyttja nätverk och kontakter - Använd dina befintliga kontakter och nätverk för att sprida pressmeddelandet. Skicka det till branschrelaterade organisationer, samarbetspartners, intressenter eller andra relevanta personer som kan vara intresserade av nyheten.

Uppdatera er webbplats - Publicera pressmeddelandet på företagets eller organisationens webbplats, vanligtvis i avsnittet för press eller nyheter. Detta gör det lättare för journalister, intressenter och besökare att hitta och referera till informationen.

Mät resultat och utvärdera - Utvärdera och mät resultatet av pressmeddelandet genom att analysera mediarapportering, sociala mediereaktioner och trafik till webbplatsen. Detta kan ge insikt om hur väl ditt budskap når ut och om det behövs justeringar i framtida presskommunikation.

Notera också att ett pressmeddelande i flera kanaler ger både länkkraft, auktoritet och fler besökare till er hemsida för lång tid framöver - bara det är värt arbetet i sig!

Kom ihåg att varje situation kan vara unik, och det kan finnas andra åtgärder som är specifika för ditt företag eller din organisation. Det är också viktigt att ha en strategi för presskommunikation och en kommunikationsplan för hur du ska nå ut till media och intressenter över tid. Hör av er om ni har funderingar kring detta!

Joe Formgren
Kommunikationsstrateg och publicist
070-679 79 00
https://presstjanst.se