20 år med formad plast
13/2, 2010 kl. 11:58Billyktor till Koenigsegg, soptunnor till Pressbyrån, konstgjord andning till fotbolls-VM(!), inredning till Volvos ambulanser och kåpor till snökanoner från Östersund. Det är många som gillar Åke Håléns vakumformade plast från Ockelbo.
Själv älskar han att hitta nya lösningar åt sina kunder – och att njuta av stillheten i skogen.
VD:n Åke Hålén stoppar in en krona och låter oss välja – själv lyssnar han inte så mycket på musik, säger han.
Medan Paul Anka sjunger Lonely Boy, börjar Åke Hålén tala om Ockelboandan.
– Många säger att det är svårt att sätta fingret på vad som menas med Ockelboandan, men jag vet exakt vad den innebär. Det handlar om samarbete. Motsatsen till missunnsamhet. Att vi tar hem affären till byn, oavsett vem som tar lyfter luren när kunden ringer.
Åke Hålén borde veta. Han var med och tog fram flera av de modeller och tekniska lösningar som gjorde Ockelbos skotrar så populära under 1970- och 80-talen.
Han var en av de sista att lämna fabriken, när den nye ägaren Bombardier bestämde sig för att upphöra med tillverkningen.
– Det var en mörk dag när beskedet kom, säger Åke Hålén. Jag identifierade mig helt och hållet med skotrar på den tiden. Jobbet innebar att jag kunde kombinera det jag gillar bäst – friluftsliv och att hitta på tekniska lösningar.
Ett 80-tal personer drabbades över en natt. Ur ruinerna reste sig dock flera nya småföretag i Ockelbo, bland annat Åke Håléns Forma Plast.
Åke köpte den gamla tysktillverkade vakumformmaskin – som användes för att göra de svarta skoterkåporna – och började fundera på vilka företag i närområdet som kunde behöva specialformade produkter i plast.
– Den första jag besökte var Anders Wiman som byggde ambulanser och bussar i Sandviken. Det slutade med att jag gick därifrån med mitt första uppdrag.
Två andra tidiga kunder var Bedco, som tillverkar sängar för hemvården, och skogsmaskintillverkaren Ösa i Alfta.
– Med dem blev det plötsligt volym i produktionen, säger Åke Hålén.
Idag kan han räkna en mängd namnkunniga företag till sin kunder: Saab, Volvo, Eko Log (föredetta Caterpillar), Vattenfall …
Ockelboandan
Det var i vevan kring skoterfabrikens nedläggning som den omtalade Ockelboandan uppstod. Den har tydliga kopplingar till Åke Håléns sätt att jobba och tänka. Han ger ett talande exempel.
– En driftig man som hette Nils-Göran Valleräng från Hedesunda hade uppfunnit ett sätt att tömma den sista decilitern ur oljeflaskor. Nu behövde han trådringar och ringde mig, eftersom han visste att jag hade en del kontakter.
Åke Hålén ringde i sin tur en trådfabrik i Småland som sade ”ja, det fixar vi”. Men den som så småningom levererade ringarna var en helt annan småländsk fabrik.
– Min kontakt hade alltså tackat ja till ordern trots att han faktiskt inte tillverkade precis de trådringar som vi behövde, men han hade ändå sett till att jobbet hamnade i hans region.
– Det är ju precis så vi ska arbeta i Ockelbo, tänkte Åke Hålén som sedan dess sällan eller aldrig tackar nej till ett jobb.
– Det vi inte kan göra på Forma Plast finns det ju alltid någon annan som kan göra i byn. Det är det som är Ockelboandan, och det försöker jag också inpränta i kommunen, säger Åke.
Efter snart 20 år tillverkar Forma Plast fortfarande detaljer till ambulanser. I vinter är Åke Hålén och hans personal upptagna med att förfina detaljer till en ny serie Volvo-ambulanser, som numera tillverkas i halländska Laholm. En nyckelroll i det sammanhanget har Björn Östberg, som tidigare var verkstadschef hos Anders Wiman men som nu återfinns på Forma Plast.
– Björn och jag var kolleger på skoterfabriken där han gjorde ritningar, säger Åke.
Prinsessan Madeleines ridhjälm
För Åke Hålén blev det tidigt en sport att ragga nya kunder till sitt företag och att hitta lösningar på deras problem.
– Bemötandet jag får från kunder kan vara så oerhört starkt, så det har blivit något av en drivkraft för mig. Under många år arbetade jag väldigt intensivt för att få uppnå den här känslan. Nu är det väl lite mer sansat …
– Vi har faktiskt aldrig förlorat en kund, säger han, och det märks att han sätter en hel del ära i det.
I entrén till Forma Plast finns prov på de produkter som produceras i den nyligen utbyggda fabrikslokalen. Det är en brokig samling: En ridhjälm med stöddämpare (prinsessan Madeleine har en), en akutventilator som kan användas för första hjälpen (”alla företag borde ha en på väggen”) och Pressbyråns soptunna som Forma Plast fick i uppdrag att designa och tillverka. Bland annat.
Åke har en historia att berätta om varje produkt. Till exempel om fjärrvärmekåpan, som vid första anblicken mest påminner om en halv kvadratmeter kupad plast.
– Det var en kille på ett energibolag i södra Sverige som ringde mig och berättade om ett problem vid installation av fjärrvärmemätare. Vi kom på en lösning, tog fram en modell i trä och provformade sedan i plast – kunden blev helnöjd.
Idag äger Forma Plast mönsterskyddet till fjärrvärmekåpan som hittills har sålts till över 10 000 hushåll över hela Sverige – och som har en stor marknadspotential, enligt Åke.
Lyktor till Koenigsegg
Åke Håléns ambition, att på så kort tid som möjligt alltid försöka hitta en lösning till kunden, har många gånger inneburit arbete dygnet runt. Och det har betalat sig. Kontaktnätet verkar vara hur stort som helst och går långt utanför Ockelbos gränser.
Några av dessa kontakter ingår i en liten skara som varje år jagar tillsammans i Hjortkvarn.
– Då bor vi på Sveriges äldsta gästgiveri. Vi äter och dricker gott och snackar jakt.
Det är tack vare en av dessa många kontakter – en verktygsmakare i Broby – som lyxbilstillverkaren Koenigsegg nu kan räknas till kunderna hos Forma Plast.
– Vi gör de transparanta billyktorna till Koenigsegg. Inköparen på bilfabriken fick höra talas om oss via en kille som heter Sven Mars i Broby.
– Inköparen, Magnus Arntell, gjorde vågen över telefon när han fick se det första provexemplaret vi skickade ner till honom. Idag är kraven på de här lyktorna mycket högre än de var då, men vi klarar av det och gör dom fortfarande. Det går nog 30–40 glas per år, en del reservdelar så klart.
Något möte med grundaren Christian von Koenigsegg har det ännu inte blivit. Bara ett telefonsamtal.
– Det var synd att Koenigsegg inte köpte Saab, säger Åke och ler, vi hade kunnat vara leverantörer till Trollhättan nu.
Sen säger han:
– Jag tror faktiskt att köpintresset mest var en sätt för Koenigsegg att marknadsföra sig.
Bröllopet – större än någon kan föreställa sig
Forma Plast har idag tio anställda. Åke är noga med att framhålla sin personal som han tycker är som en stor familj för honom.
– Jag tycker det är viktigt att fördela ansvar till de som vill ha ansvar. Att få ta egna initiativ motiverar, det tyckte jag själv när jag var anställd.
Till personalen hör hustrun Marianne. Hon och Åke har varit gifta i 35 år.
– Hon tar hand om ekonomi, personalfrågor och ser till att kontoret rullar. Hela familjen har varit inblandad i mitt jobb ända från början.
Makarna Åke och Mariannes bägge barn kan numera också kalla sig företagare. Men Åke Hålén understryker att han inte har försökt påverka barnens val.
– Både Sofia och Rikard blev egenföretagare i 30-årsåldern, så de har hunnit pröva sina egna vägar.
Vad kan du ge för råd till nya entreprenörer?
– Var beredd på att jobba jämt (skratt). Allvarligt talat, jag tycker man ska vara rak och ärlig mot både kunder och anställda, det vinner man på i längden. Då kan man sova gott på nätterna. Det är mitt råd.
Du har uppenbarligen ägnat en hel del tid åt arbete och närmar dig 60 år – en del fäder i din ålder och position brukar säga att de missat sina barns uppväxt. Känner du igen dig?
– Jag arbetade väldigt mycket när de var små, och det blev naturligtvis ännu mer när jag startade eget. Men barnen har varit med hela tiden – de är praktiskt taget födda på en skoter. Många gånger hände det att de somnade på sadeln framför mig.
Kan du koppla av från jobbet?
– Oh, ja. Älgjakten är helig. Då sitter jag ensam på pass i sju dagar. På kvällarna blir det lite god mat och dryck tillsammans med jaktkamraterna i kojan. Men man brukar inte bli långlivad på kvällen efter en hel dag ute i markerna.
– Och hustrun ser till att vi kommer ut på någon resa då och då. Jag skulle nog själv inte ta ett sådant initiativ, men Marianne gillar att resa och jag trivs att följa med …
Utanför ett av kontorsrummen på Forma Plast hänger ett inramat fotografi på Daniel och Victoria. Det är hustru Marianne som klippt ut bilden från en tidning.
– Bröllopet är så otroligt stort för Ockelbo, utbrister Åke Hålén, så jag tror faktiskt inte någon av oss begriper hur stort det är. För handeln, tillverkningen och turismen – det här något vi måste förvalta. Det har ju aldrig förekommit tidigare, det lär bli hur unikt som helst.
Åke Hålén själv tar inte någon aktiv roll i firandet i Ockelbo, men Forma Plast har liksom flera lokala företag sponsrat ett verk av bygdens konstnär Tony Warren som ska skänkas till brudparet.
Missade Mackmyras första tappning
Naturligtvis har Åke Hålén gjort ett och annat misstag under åren. Men han ser det snarare som nyttiga – och nödvändiga – erfarenheter.
– Jag resonerar som så att misstag gör alla, annars har man ju inte vågat pröva något. Jag är den typen som vill pröva allt med en gång, och då finns ju naturligtvis risken att något går fel. Huvudsaken är att man lär sig av misstaget och undviker att upprepa det – annars är man ju bara dum. >
Är det något du ångrar att du gjort eller inte gjort hittills?
– Ja, faktiskt. Jag ångrar att jag inte lyssnade på Marianne Eriksson (som startade restaurangen Church Street i Gävle red anm) och köpte en tunna whiskey av Mackmyras första tappning. Den möjligheten, att köpa ett helt fat och få med sig det hem, finns inte längre på grund av en lagändring. Det ångrar jag bittert.
Trots att Åke Hålén har designat och hittat på lösningar till en mängd produkter, har han inte brytt sig om att söka patent.
– Vi äger bara ett patent, och det är till akutventilatorn. Från början kom idén till den från två killar på Korsnäs. Att det hamnade hos oss är tack vare Nils Ståhl, som då var chef på Gästrike Utvecklingscenter som hade till uppgift att förvalta olika uppfinningar. Han var förresten verkmästare på Sandvik när jag jobbade där …
Akutventilatorn säljs idag genom ett försäljningsbolag och har sakta men säkert börjat finna sin marknad. I sommar ska ett större parti exporteras till Sydafrika i samband med fotbolls-VM. Ikea, Ica och Kriminalvården är andra kunder.
Ingen ny skoterproduktion från Ockelbo
Det gångna krisåret har givetvis påverkat även Forma Plast, men Åke Hålén är glad att han kunnat behålla alla anställda.
– Just nu arbetar vi för att inte tappa några kunder, men jag tycker framtiden ser ljus ut. Vi har bara skrapat på ytan för vad man kan göra med plast. Det kommer ideligen nya lösningar där plasten spelar en roll. Och återvinningsgraden är ju 100 procent. Allt spill vi får här i fabriken går till återvinning till exempel.
Till sist – blir det någon ny produktion av skotrar i Ockelbo i framtiden.
– Nej! Att ge sig in i getingboet med Yamaha och Arctic Cat … Det funkar inte. Vi gör visserligen skidor åt Ingmar Östlund och hans företag Landbergs Mekaniska som tillverkar skoterkälkar. Ingemar och jag var kolleger på skoterfabriken innan den lades ned.
– Men min son Rickard har börjat tillverka kåpor till Rikard tävlingsskotrar. Vi håller faktiskt på att ta fram en serie olika delar tillsammans.
Cirkeln är alltså sluten.
Text: Henrik Nyquist, foto: P-E Jäderberg • SvenskPress.se
Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!