Catarina Johansson har drivit Ängabacken hälsa i 20 år. Det började med en utbildning i zonterapi och hon fortsatte att bygga på med utbildningar inom bland annat massage-, fascia- och laserterapi. Hon älskar sitt jobb och att lära sig mer gör hon regelbundet.

För två år sedan kom Catarina i kontakt med Anneli Sandström på Herb Pharma som erbjöd naturterapiutbildningar inom tre områden; blodanalys, nålfri akupunktur och örtterapi.

– Jag hade länge en önskan om att utbilda mig inom blodanalys, men jag fann inget passande. När jag såg Annelis annons på Facebook, som var så trevligt och lockande utformad, då kände jag att det var rätt. Det var framför allt blodanalysen som intresserade mig. Jag anmälde mig direkt, och fick en väldigt bra kontakt med Anneli. Dessutom hölls ju utbildningen i Forsheda som ligger tio minuter från mitt hem. Jag är ju van att alltid åka till Stockholm eller Göteborg för utbildning, berättar Catarina Johansson och tillägger:

–  Jag besökte Anneli och fick prova på en behandling. För mig kändes det tryggt att vi fick en så bra kontakt och det fanns ingen tvekan om att det här var rätt utbildning för mig.

ÖRTTERAPI OCH NÅLFRI AKUPUNKTUR

Utbildningen var ettårig och inkluderade allt från elevbehandlingar till hemläxa och prover.

– Vi jobbade i små grupper och när jag hade elevbehandlingar var det så intressant och bra för klienterna för att dom kunde följa vad som hände i deras tillfrisknande. Vi visade dem resultatet på dataskärmen, säger Catarina.

I december 2023 år sedan var Catarina klar med sin utbildning hos Anneli. En grupp som är ständigt återkommande bland klienterna är de som har smärta i kroppen och en trötthet som inte vill gå över. De mår inte heller bra psykiskt på grund av de kroppsliga besvären.

– När jag mäter akupunkturvärdena och kan förklara för klienten varför de mår dåligt så upplever de en känslomässig lättnad. Just det här sättet att mäta finns inte i den traditionella vården och där är vi terapeuter ett bra komplement, säger Catarina och ger en djupare förklaring:

– Via det högteknologiska nålfria akupunkturredskapet kan vi se vilket organ som är i obalans. Jag ställer sedan följdfrågor och behandlar – dels med akupunktur men ofta får man kombinera med örter för att stärka upp det som hamnat i obalans.

Exempelvis kan en klient ha mycket urinkristaller. Är klienten väldigt trött kan njurarna vara i obalans och det ger onormal trötthet.

– Ibland har vi faktiskt pyttesmå nålar som vi sätter i öronen. Dessa är långtidsverkande och då får man ett hudfärgat plåster över nålarna för att de ska stanna kvar. Klienten tar sedan ut dem själv.

ANSLUTEN TILL FÖRSÄKRINGSKASSAN

Catarina är ansluten till Försäkringskassan via Herb Pharmas avtal. För att bli godkänd av Försäkringskassan behövs ett team av bland annat läkare, sjuksköterska och sjukgymnast. Det kallas arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd och Catarina och de andra terapeuterna som finns över hela Sverige jobbar aktivt för att utreda och därmed även förebygga och korta ner sjukskrivningar.

– Klienter som är yngre och inte har haft problem så länge har kortare rehabiliteringstid, men många medelålders och äldre kan ha gått länge med trötthet och smärta och då kan det ta längre tid. Men tack vare att vi är anslutna till Försäkringskassan så blir kostnaden en helt annan och många fler har råd att söka hjälp hos oss, menar Catarina.

Besvär med mage och tarm är vanligt precis som hormonella obalanser. Problem som Catarina oftast kan lösa genom att erbjuda den behandling som passar.

– Att ta till sig nya fakta och information hör till arbetet. Inom hälsoområdet händer det ständig nya saker. Tack vare min senaste utbildning hos Anneli så har jag en komplett verktygslåda. Att få tillgång till godkända manualer och godkända hälsopåståenden var lite som att komma till ett dukat smörgåsbord. Att jobba som terapeut är många gånger ett ensamt jobb men vi Herb Pharma har jag fått en teamkänsla, och har jag kört fast så lyfter jag bara telefonen och ringer till Anneli som bistår med hjälp.

FRÅN TRÖTT OCH LEDSEN TILL PIGG OCH GLAD

Catarinas mamma har alltid varit intresserad av hälsa och friskvård, och det var på så sätt Catarina hamnade i branschen.

– När jag var nyseparerad var jag trött och hade ont i kroppen och då letade jag verktyg som kunde hjälpa mig att må bra. Det ledde till att jag började utbilda mig inom olika hälso-områden, och kom i balans själv. När jag fick precis börjat utbildningen till naturterapeut träffade jag Niklas, min stora kärlek, berättar Catarina och säger att den egna hälsoresan gav stor erfarenhet och hjälper henne att hjälpa andra idag.

Catarina avslutar med att berätta en riktigt solskenshistoria. En äldre kvinna kontaktade henne i vintras. Hon var trött och hade ont i hela kroppen. Kvinnan skulle gå i pension och kände sig deppig. Hon ville ju må bra när pensionen skulle komma.

– Några veckor efter att jag hade slutfört behandlingen på henne var hon en helt annan människa. Hon var full av liv och rörelse. Något som vi härledde till en läckande tarm, det vill säga tarmen var inflammerad. Idag är det vanligt att ha en läckande tarm, men det är många som inte vet att det kan leda till allvarliga sjukdomar som ALS och fibromyalgi. Att få hjälpa andra att må bra är den bästa belöningen med mitt arbete.

OM CATARINA JOHANSSON

Ålder: 50 år.

Bor: Värnamo.

Familj: 2 vuxna döttrar och sambon Niklas och hans två vuxna barn.

Yrke: Naturterapeut, fasciaspecialist, laserterapeut, zonterapeut och hypnos. Driver Ängabacken hälsa som ligger fem minuter från centrala Värnamo.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige