Namnsdagar har sitt ursprung i kristendommen och sågs först som religiösa högtider tillägnade enskilda helgon eller martyrer. Varje helgon var förknippat med en viss dag på året och de som delade sitt namn skulle fira den speciella dagen. Med tiden växte denna tradition och folk började fira sina egna namn på samma dag varje år, snarare än bara helgonens. Detta möjliggjorde mer inkluderande firanden som kunde firas av alla oavsett religion eller trossystem.
Nuförtiden observeras namnsdagar fortfarande i stor utsträckning över hela Europa, även om förkommer variationer beroende på land eller kultur.
I Sverige är det inte så vanligt att man firar en namnsdag annat än att man kanske säger grattis till den som har namnsdag. Om man vill uppmärksamma någons namnsdag lite extra kan det vara kul att ge bort en present med personens namn på. Vad sägs till exempel om en vattenflaska med namn eller kanske ett halsband med namn? Man kan också köpa och ge bort en Toblerone med personens namn på.
Vilka dagar som har en egen namnsdag ändras lite då och då. 2022 lades sju nya namn till i for av Cornelia, Henry, Maja, Noa, Olle, Regina och Tim. Man tar även bort namn ibland. Under 2022 ändrade man så att man inte längre har med smeknamnsformen av vissa namn och därmed finns det plats för nya namn.