Bli politiker!
22/2, 2009 kl. 23:59Vi är många som har synpunkter på samhället och hur politiker styr och ställer. Jag brukar uppmana människor med synpunkter att engagera sig politiskt, oavsett vilket parti de gillar. Det är så demokratin skall fungera, politiker är också vanliga människor men som valt att engagera sig för att de känner att man kan påverka.
– Jag har upplevt så många orättvisor i mitt arbete inom vård och skola så jag beslöt mig för att försöka göra något åt det, att det var min tur att bry mig, individens eget ansvar säger Ewa.
Ewa valde Moderaterna bland annat för att de förespråkar individens frihet och att ge varje person valfrihet när det gäller skola, vård och omsorg.
– Men det finns naturligtvis de som har en annan uppfattning och de väljer ett annat parti att engagera sig för, men huvudsaken är att man engagerar sig, säger Ewa.
Moderaterna har som många andra partier ett program för att utbilda den som vill engagera sig och arbeta aktivt inom politiken. Nu i mars startar förövrigt en ny utbildning. Det gäller att känna till Kommunallagen och de förpliktelser som man har som ledamot i nämnder och styrelser.
– Det är egentligen inte så krångligt som många tror, hävdar Ewa.
Man behöver inte vara gatuingenjör för att sitta i Tekniska Nämnden, den kompetensen finns på Tekniska Kontoret. Som ledamot skall man vara lyhörd för de förslag som tjänstemännen lägger fram och sedan fatta beslut om inriktningen. De praktiska frågorna handlägger tjänstemännen, som politiker ansvarar man för att ekonomiska resurser och hur man skall prioritera. Inom Moderaterna har vi också rätt att ibland tycka olika och det är bra.
Det är snart dags för val och det är högaktuell att de som är nyfikna hör av sig till sitt favoritparti. Det behövs framförallt fler yngre människor eftersom medelåldern blir allt högre inom politikerkåren.
– Om man är ledamot i en nämnd behöver man kunna ställa upp på nämndmöte en dag i månaden plus en kväll för förberedelser, men det är upp till var och en hur mycket man vill engagera sig säger Ewa.
Man får ersättning för att man ställer upp, dels arvode och dels ersättning för förlorad arbetsinkomst om man måste ta ledigt. Arvodena varierar i olika kommuner men i Gävle är arvodet ca 800 kronor per sammanträde för en nämndeman.Arbetar du och måste ta ledigt får du ersättning för förlorad arbetsinkomst.
– Man blir inte rik på att vara lokalpolitiker, men det är otroligt spännande och intressant, jag har lärt mig mycket, fått träffa många nya vänner och det är faktiskt fantastiskt roligt, säger Eva.
Det är bara att instämma och att uppmana alla att engagera sig i sitt favoritparti.
Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!