Bygg- & industriservice företagaren som sadlat om
1/3, 2011 kl. 15:30Nu hjälper han till med att fixa vad andra byggt! Och här är det fråga om handfasta råd till energibesparing både i villan, i fastighetsbeståndet och på industrin.
Kombinationen av Bengt-Åkes gedigna kunnande om byggnaders konstruktion och utförande, tillsammans med värmekamerans entydiga bilder på värmeförlusterna, blir nu till väl underbyggda anvisningar till förbättringar.
Särskilt viktigt nu när kostnaderna för uppvärmning bara stiger!
- Numera måste också nya hus vara energiberäknade, förklarar Bengt-Åke Lönn, certifierad energiexpert med företaget Lönn Energi-Konsult AB som är ackrediterat av Swedac (Statligt kontrollorgan), och fortsätter:
Reglerna ställer krav på att huset ska vara så energieffektivt som möjligt. Huset skall, när det gäller fönster och isolering, konstrueras så att det krävs minimalt med energi för att värmas upp. Värmesystem och ventilation skall också vara energisnåla.
För att en byggnad skall bli godkänd krävs det att energiförbrukningen ligger lägre än förskrivet gränsvärde (U-värde).
Byggreglerna ställer krav på att bygga energieffektivt. Landet har delats in i tre klimatzoner, norr (klimatzon 1), mellan (klimatzon 2) och söder (klimatzon 3).
Årlig energianvändningen för uppvärmning och varmvattenproduktion får:
max uppgå till 110 kWh/m2 om du bor i klimatzon-söder,
max till 130 kWh/m2 om du bor i klimatzon-mellan och
max uppgå till 150 kWh/m2 om du bor i klimatzon-norr.
Väljer du någon form av eluppvärmning (direktverkande el, elpanna, värmepump) gäller ännu högre krav på energianvändningen: 95 kWh/m2 i norr, 75 kWh/m2 i mellan och 55 kWh/m2 i söder.
Här gör vi också energideklarationer (varudeklaration för husets värmeförbrukning, ventilationssystem mm.) bl.a för hus som ska säljas. Viktigt att känna till för husköparen eller spekulanten till fastigheten.
- Oavsett vad man värmer med, så verkar priserna skena iväg uppåt. Och något stopp för kostnadsökningarna eller ens en halvhalt, har vi inte kunnat skönja hittills.
- Då och då kan det vara relativt enkla åtgärder som minskar värmeförlusterna, och därför är en genomgång och uppmätning med exempelvis en värmekamera, en mycket effektiv åtgärd.
- En minskning av värmeförlusterna gör gott i fastighetsägarens plånbok! avslutar Bengt-Åke.
Hör gärna av er för mer information
eller besök Bengt-Åke Lönn på
Lönn Energi-Konsult
Hansbogatan 6, Sandviken
070-710 50 53
bengt-ake.lonn@lonnenergi.se
http://www.lonnenergi.se
Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!