Byggnadsvård gav jobb
3/12, 2010 kl. 17:26Ett projekt inom byggnadsvård har under året genomförts i Gästrikland, i syfte att kombinera byggnadsvårdkurs och sysselsättningsåtgärd. Länsmuseet Gävleborg har tillsammans med Gästrike - Hälsinge hembygdsförbund och flera andra aktörer drivit projektet Byggnadsvård och sysselsättning, Gästrikland 2010.
Bakgrunden är bland annat att regeringen under en tvåårsperiod satsar 30 miljoner kronor i ett projekt kallat Hus med Historia, där syftet är att rusta och bevara hembygdsgårdar där det finns kulturhistoriskt intressanta byggnader. Dessutom är arbetslösheten i länet är hög och det är svårt för framförallt ungdomar och invandrare att komma ut på arbetsmarknaden. På grund av lågkonjunkturen har det också varit svårt för bygglärlingar att hitta lärlingsplatser, vilket är ett krav för att de ska få ut sin examen. Projektet Byggnadsvård och Sysselsättning har kommit till som en del av detta.
Länsmuseet Gävleborg arbetar sedan några år med att ta fram ett underhålls- och åtgärdsprogram för länets hembygdsgårdar och har upptäckt att renoveringsbehovet är stort på många byggnader. Med detta som grund valdes fem hembygdsföreningar ut att delta i projektet, som kunde genomföras tack vare stöd från Hus med Historia, Gästriklandsfonden, Länsstyrelsen och Landsbygdsprogrammet.
Byggnadsantikvarie Erika Åberg från Länsmuseet är projektledare och Stefan Källberg från Källbergs Bygg i Gävle har varit handledare för deltagarna i Gästrikland. Under nästa år, 2011, planerar länsmuseet och hembygdsförbundet att starta projektet i Hälsingland.
Deltagarna har fått söka sig till projektet utifrån eget intresse – det är alltså ingen arbetsmarknadsåtgärd man ”tvingas” in i. Förkunskaper är inget krav, det räcker med ett intresse (och att man är inskriven på Arbetsförmedlingen). Bland de personer som deltagit i projektet fanns till exempel en med bakgrundskunskaper i snickeri och byggnadsvård medan en annan knappt hållit i en hammare. Under projekttiden har man utfört restaureringsarbeten på, Jädraås-Tallås Järnväg, Ovansjö Hembygdsgård, Hille Hembygdsgård och Österfärnebo Hembygdsgård.
För två av deltagarna har projektet lett till vidare arbete. De två är nu lärlingar på Källbergs Bygg och arbetar för närvarande i Sandviken där de restaurerar den gamla bruksmässen på Sandvik. Deras uppgift där är att renovera de gamla fönstren.
Hung Min Le, som arbetat på sågverk i Älvkarleby har visserligen erfarenhet av trä, men någon kunskap om byggnadsvård hade han inte när han började i projektet. Intresset vaknade under arbetets gång. - Det är roligt, säger han. Jag vill gärna fortsätta och utbilda mig till fönsterhantverkare. Den andra lärlingen, Jim Altis har pluggat nätverks- och systemteknik.
– Men det råder lågkonjunktur i den branschen också, berättar han. Och det är svårt att få jobb. Inte heller Jim har någon tidigare erfarenhet av byggnadsvård eller snickeri. Men det är kul att jobba med händerna, säger han och berättar att han mycket väl kan tänka sig en fortsättning inom byggnadsvård.
Stefan Källberg på Källbergs Bygg berättar att lärlingsplatserna är ett samarbete med arbetsförmedlingen och projektet Gästrikelärling. Han säger också att han när han började arbeta med projektet, inte hade en tanke på att själv ta in lärlingar.
– När jag först mötte deltagarna i projektet, undrade jag vad de skulle bli av det här. Några saknade erfarenhet och många hade aldrig sett en hembygdsgård förut… Men det gick jättebra och vi väckte ett intresse för byggnadsvård. Just de här två visade framfötterna lite extra, säger han om sina lärlingar Hung och Jim.
- Helst hade man ju velat hjälpa flera, men det finns det inte resurser till.
Den lärlingsperiod Hung och Jim nu har, löper ut i vår och kan förhoppningsvis förlängas till en tvåårig lärlingsperiod med lön. I utbildningen till fönsterhantverkare, som är ett vedertaget yrke, ingår lärlingspraktik som en del.
Hos Källbergs bygg får killarna både utbildning och praktisk erfarenhet i träteknik och fönsterhantverk, inklusive att skära och sätta i glas. Dessutom får de utbildning i färg och måleri. Främst enligt gamla metoder, man jobbar med linoljefärg, men även med nyare färger berättar Stefan Källberg. - Det är mycket upp till dem själva vad de gör av det.
Nu har turen alltså kommit till Hälsingland, där arbetslösa under nästa år kommer att få möjlighet att arbeta med och lära sig mer om byggnadsvård.
Vill du veta mer? Kontakta projektledare Erika Åberg, 026-65 56 12, erika.aberg@xlm.se
Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!