Hur blir det med LOV i Gävleborg?
3/2, 2010 kl. 10:01LOV – Lagen om valfrihetssystem inom vård och omsorg – är tänkt att ge oss medborgare möjlighet att välja mellan olika leverantörer av tjänster inom vård och omsorg. Det här innebär samtidigt möjligheter för privata företag och organisationer att utföra tjänster som kommunen eller landstinget tidigare utfört i egen regi.
Björn Mårtensson har intervjuat både politiker och tjänstemän och sammanfattar rapporten när det gäller LOU (Lagen om Offentlig Upphandling): ”Gemensamt för kommunstyrelseordförandena i Dalarna (även Dalarna ingick i inventeringen) och Gävleborg är att de i stort tycker att LOU är bra. De gör ändå medskick till regeringen och riksdagen om ett behov av en översyn av lagen i ett avseende. De flesta kommunstyrelseordförandena anser att lagen behöver göras mer flexibel för att kunna anpassas mer till lokala lösningar. Motivet är att i större utsträckning möjliggöra för lokala företag att lämna anbud vid upphandlingar.”
När det gäller LOV är bilden mer splittrad. Hudiksvall och Gävle kommun tvekar om införandet medan Nordanstig planerar att införa LOV inom hemtjänsten under våren. I Söderhamn räknar man med att kunna fatta beslut senare i vinter om att införa LOV.
I Gävle och Hudiksvall räknar man med att fatta beslut tidigast till sommaren.
- Alla som tillfrågats har ställt upp och beredvilligt berättat om läget, oavsett hur långt man kommit i arbetet, säger Björn Mårtensson.
Kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo kommun sade att man inte kommer att genomföra LOV av ”ideologiska skäl”.
Gävle kommun ligger däremot långt fram när det gäller konkurrensutsättning. Vivianne Sundqvist, ordförande i Omvårdnadsnämnden i Gävle, ser fördelarna med konkurrensutsättning. Över en fjärdedel av hemtjänst och särskilda boenden har handlats upp.
- SKTF:s inställning är positiv och de ser LOV som en möjlighet att stimulera verksamheten, säger Björn Mårtensson. Man är också medveten om att företagen måste gå med vinst för att omsorgen skall kunna utvecklas.
Både Kommunal och SKTF säger att de fokuserar på justa anställningsvillkor och inte på om det är offentlig eller privat utförare.
- Det enda negativa i rapporten är att varken Region Dalarna eller Region Gävleborg har tagit några initiativ i frågan, säger Björn Mårtensson.
Sammanfattningsvis ser det positivt ut och ganska snart kommer vi att kunna välja själv vem som skall svara för den egna omsorgen.
Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!