Politiker besöker vårdföretag
11/6, 2010 kl. 13:58Politikers intresse för att besöka Caremas äldreboende var så stort att ytterligare ett besök anordnades den 7 juni. Vivi-Anne Sundqvist (s), omvårdnadsnämndens ordförande i Gävle kommun berättade om hur det gick till när de första vårdentreprenaderna upphandlades. Man samlades i fikarummet för ett givande samtal på Caremas äldreboendet i Stigslund.
Vivi-Anne Sundqvist: Det var enorma diskussioner och det finns nej-sägare i alla partier. ISS-Care hade det bästa anbudet men just i den vevan drabbades de av en vårdskandal i Stockholmsområdet och upphandlingen överprövades. Men upphandlingen kunde genomföras. Diskussionens vågor gick höga i Gävle, men tyvärr störs jag när folk ger sig in i diskussionen utan att riktigt förstå vad det handlade om. Man måste veta vad man pratar om!
Margaretha Eriksson, regiondirektör på Carema för Norra Sverige, har ansvar för verksamheten från Gästrikland, Västmanland, Dalarna och norrut. I Gävle driver Carema två äldreboenden, Stigslund och sjätte tvärgatan 26 på Brynäs samt två hälsocentraler och en rehabenhet. Dessutom har Carema nyligen fått uppdraget att bedriva hemtjänstgen i centrala Gävle.
Några axplock av diskussionerna:
Margaretha Eriksson: När vi lämnar anbud är vi konkurrenter med andra vårdföretagare men sen samarbetar vi för att utveckla verksamheterna. Det är lika viktigt att vi också samarbetar med kommunens verksamheter, det är trots allt för kundens bästa!
Marianne Nygren (kd): Vi har en önskan att fler ur personalen skall ta chansen och starta eget, det är bra för mångfalden. Vi har ju bara bra erfarenheter av Carema.
Per-Åke Fredriksson (fp), oppositionsråd i Gävle: Hur är det att komma in och starta upp en ny verksamhet i en kommun?
Margaretha Eriksson: Det finns ju både en ja-sida och en nej-sida och vi får jobba mer med nej-sidan. Vi försöker öppna upp så att alla, politiker, press allmänhet, är välkomna att besöka oss. Vi vill leverera bra och säker vård. Gävle kommun har stöttat oss på ett föredömligt sätt när vi startade här.
Vår verksamhet har ju också gett inspiration kommunens egen verksamhet.
Margaretha Eriksson: Den lilla vinst vi gör beror på att vi har stor verksamhet och kan rationalisera administration mm.
(Enligt senaste årsredovisningen var vinstmarginalen ca 7 %)
Tommy Löfgren (fp), kandidat till landstingsfullmäktige; Ledarskapet är viktigt för att kunderna skall trivas, hur gör ni när ni anställer chefer?
Margaretha Eriksson: Vi på Carema testar alltid noggrant de personer som söker chefstjänst. Gruppcheferna är de som är närmast vården och de lägger bara cirka 20 % av tiden på administration.
Marianne Nygren: Hur kommer det sig att ni kan ge högre lön än kommunen och ändå hålla lägre kostnader?
Margareta Eriksson: Vi är duktiga på ekonomi och alla anställda får lära sig hur man hushållar.
Margareta Eriksson: Den största utmaningen är hur vi skall möta den kommande generationen och kunders ensamhet. I Västerås har vi startat kafé och matlag för att våra kunder skall ha någonstans att träffas. Det är många 40-talister som går i pension. Vi har också startat projektet ”Ung omsorg i vården” för att inspirera ungdomar att välja vårdyrket.
Vivi-Anne Sundqvist: 2018 skulle alla som tar studenten behöva ta jobb inom vården för att klara behovet.
Besöket avslutades med en rundvandring och ett besök hos Birgit Knutar, som bor på äldreboendet i Stigslund. Birgit trivs och verkar nöjd med tillvaron.
Läs hela artikeln på: http://www.svenskpress.se/articles/view/politiker-besoker-vardforetag-i-gavle
Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!