Politisk journalistik och problemformulering
9/2, 2011 kl. 17:37För ett antal år sedan hade Gefle Dagblad en politisk reporter med att uppdrag att skriva om lokalpolitiken i Gävle. Han slutade sedan för att arbeta för Socialdemokraterna. Man kan föreställa sig hur han prioriterade nyheter och vinklade dem för läsarna när han jobbade på Gefle Dagblad…
Frågan är nu vilken ledande journalist på lokaltidningarna som går från att vara "opolitisk" till att arbeta för socialdemokraterna på ett eller annat sätt?
Jag tycker inte att det vore fel att vi får en utveckling som i USA där vi har redaktioner som öppet talar om vilket regeringsalternativ eller vilken politisk uppfattning man har, för då kan vi som konsumenter av media själva värdera och välja den information som vi vill ta del av. Då skulle vi kunna ha en radiostation som är öppet socialistisk och en annan som är öppet alliansvänlig, exempelvis.
När jag under åren som regionchef på Svenskt Näringsliv har mött företagare i länet så finns det tre frågor som man i princip alltid lyfter upp:
1. Skatterna är för höga, framförallt arbetsgivaravgifterna. Om skatterna är för höga betyder att man tappar i konkurrenskraft mot företag i andra länder med låg skatt, vilket innebär att det blir färre jobb i länet.
2. Företagsklimatet i Gävleborgs kommuner måste förbättras. Företagen har det tillräckligt svårt att konkurrera och det blir definitivt inte lättare när de får konkurrens från kommunala företag eller förvaltningar som säljer varor och tjänster. Det handlar också om service från kommunernas tjänstemän, till exempel när Gävle kommun inte ens klarar av att flytta ett cykelställ för att en restaurang skall få fler parkeringsplatser - hur ska man då kunna leda en kommun till framgång?
3. Många företagare vill förändra arbetsrätten, inte ta bort den. Man vill kunna spela med det bästa laget i sitt företag, precis som vi Gävlebor kräver att Brynäs ska göra.
Vore jag anställd kommunal näringslivschef så skulle det politiskt korrekta svaret vara ungefär såhär vad företagen vill:
1. Vi ska arbeta med att få hit nya företag till regionen. (i stället för att vårda och utveckla de befintliga företagen - alla företagare vet att det är lättare att behålla och utveckla en befintlig kundrelation istället för att jaga nya kunder)
2. Vi ska arbeta med kompetensutveckling i regionen och fler måste läsa vidare till högre studier, gärna kryddat med att 50 % av en årskull ska läsa på Högskolan i Gävle.
3. Vi ska utbilda företagare så att de får högre kompetens...
Ungefär såhär brukar det låta när kommunala näringslivsenheter gör sina prioriteringslistor. Det beror inte på att de inte vet eller förstår att företagen egentligen tycker punkterna överst är viktigare, men man är rädd om sin karriär och vill inte uppfattas som politisk. Men att inte dela företagens uppfattningar i viktiga frågor är faktiskt också att vara politisk, men då bara politiskt korrekt i det Gävleborg där sossarna har styrt under mycket lång tid - alldeles för lång tid enligt mig.
Läs fler inlägg på: http://larsbeckman.blogspot.com/
Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!