Det på går en hel del forskning på vad nitratrika rödbetor kan göra för hjärta och kärl. Studier visar att om en individ dricker rödbetsjuice så kan blodtrycket gå ner redan efter 45 minuter. Effekten av rödbetsjuicen håller i sig i ett dygn och därför kan ett glas rödbetsjuice morgon och kväll med fördel intas för att bibehålla normala blodtrycksnivåer.

Gerhard Wikström är en professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han initierade en studie där man undersökte vad ett dagligt intag av rödbetsjuice kunde göra för patienter med den svåra hjärt-lungsjukdomen pulmonell arteriell hypertension (PAH).

Rödbetor, precis som ruccola, mangold och spenat, är rika på nitrat som i mage och tarm samt i munnen omvandlas till nitrit. Nitriter kan sedan frisätta kväveoxid och då vidgas blodkärlen vilket gör att vi orkar mer.

RÖDBETSJUICEN SÄNKTE BLODTRYCKET OCH FÖRBÄTTRADE HJÄRTATS FUNKTION

Studien visade att patienterna ganska snabbt presterade bättre för att de fick ett ökat upptag av kväveoxid i blodet. Nitrathalten i blodet steg på grund av att de drack 1,5 deciliter koncentrerad rödbetsjuice varje dag. Forskarna kunde också notera att patienternas hjärtfunktion var lite bättre.

En studie som gjordes vid Karolinska Institutet på rödbetsjuice och blodtryck visade att de som fick 400 milligram nitrat från rödbetsjuice sänkte sitt blodtryck med 3–10 mmHG. I den studien användes rödbetsjuicen Beet it eftersom den är koncentrerad samt att tillverkaren gör en placebo-juice som forskarna kan använda i studier.

VILKEN RÖDBETSJUICE SKA MAN VÄLJA?

Vilken rödbetsjuice ska man då dricka? Finns det skillnader och vilka är dessa? Ja, enligt forskarna så är upptaget av rödbetsjuice mycket individuellt. Och hur väl man tar upp nitraterna från juicen beror på den övriga livsstilen.

Om man motionerar och äter sunt är upptaget bättre medan den som röker, dricker för mycket alkohol och äter dåligt så minskar upptaget.

Det är förstås svårt att veta hur mycket 400 milligram nitrat är. Men man kan leta efter koncentrerad rödbetsjuice. Ett sådant exempel är Biottas rödbetsjuice som är ekologisk och färskpressad. Beroende på säsong och odlingsmark innehåller den juicen mellan 600 och 1600 milligram nitrat per liter. Det betyder cirka 240 milligram nitrat per 2 deciliter.

Om du tar blodtrycksmedicin och funderar på att prova ett naturligt alternativ som rödbetsjuice så ska du alltid konsultera din läkare.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige