Sommarutställning Galleri Cameli
29/5, 2012 kl. 16:19Galleri Cameli öppnade sina dörrar för allmänheten i påskas. Då fick besökarna se foton om hundars och barns jul i Kap Verde, alster av gips i form av en trollskog och trollmasker, samt textilier i form av löpare, bordsdukar och mattor. Sommarens utställning börjar midsommarsöndagen och fortsätter 5 veckor framåt. Det kommer att bjudas på diverse alster av keramik, betong, silver, ull och textil, samt målningar, teckningar och foton av flera olika utställare från länet.
På gården mittemot Galleri Cameli bor Siv Norman som är en arbetsmyra. Hon har tre vävstolar hemma på gården. Under veckorna när hon bor i Uppsala lånar hon vävstol där. Hennes handvävda linnedukar och löpare samt trasmattor i härliga färger gjorde stor succé vid påskens utställning. Nu bjuder hon åter ut sina fantastiska alster till inredning av både hus och stuga.
Ett par kilometer västerut, i byn Åmot, bor två bildkonstnärer. Gunnar Alneberg, som tidigare bott i Västerbo, är känd för sina ekologiskt odlade grönsaker. Han har tidigare inte visat sin konst för allmänheten, men nu får vi se hans vackra teckningar och målningar av djur och natur. En annan naturälskande konstnär som bor i Åmot är Reijo Tunninen, som arbetat som planerare för Stora Enso och pensionerades vid årsskiftet. Senast för fem år sedan målade han aktivt och har även haft utställningar i Bunges Kapell. Han målar gärna naturobjekt med akryl-oljeblandning på linneduk. Nu får vi chansen se en del av hans tidigare verk.
I Mo, som ligger närmare Ockelbo, bor Ingela Frank. Hon är en självlärd betongkonstnär som arbetat med finbetong i 3 år. Hon gör alster för trädgården samt hemmet såsom rabarberblad, grodor, stövlar, änglar och rosor. Gjutningen sker hemma vid ett litet förråd under sommarhalvåret. Själv tycker hon att hennes hobby är rolig men tung. Väldigt vackert för ögat blir det i alla fall. Och fåglarna kommer att älska badet i rabarberbladet!
Den yngsta deltagaren, 8 år, heter Nora Jern och bor i Bergby. Hon började med keramik för ett år sedan via ABF under ledning av Ann Margret Söderström. Gruppen av 7 barn brukar samlas en gång i veckan. Medan de andra barnen springer runt mellan varven sitter Nora koncentrerad på sitt arbete med leran och hinner få klart fem grejer när de andra barnen hinner få klart två. Detta beror på att Nora inte kan springa. Hon har suttit i rollstol hela sitt liv p.g.a. en ovanlig inflammatorisk sjukdom som förkortas NOMID. Hon är en av tre som har sjukdomen i Sverige, och i hela Europa finns det ca 20 personer med samma sjukdom. Nora tycker att det roligaste är att dreja, men skulptering är också kul. Hon har hunnit göra en massa olika alster under året, dels bruksföremål men även för prydnad. Det är fantastiskt att få titta på dessa saker som hennes små händer har skapat!
Totte Jonsson, som arbetar som lärare i datorgrafik på Högskolan i Gävle, har fotograferat sedan tonåren. I och med yrket har fotograferandet utvecklats till bildarbete på datorn. Själv tycker han att halva nöjet ligger i efterbearbetningen som görs i Photoshop. Han säger att ”för mig är bilden inte nödvändigtvis bara en avbildning av verkligheten utan mer ett konstföremål i sig med färger, mönster och linjer.” Hans utställning av naturbilder kommer att visas i Galleri Cameli från mitten av juli under två söndagar.
Monica Olsson, som i påskas bjöd på alster av gips, visar nu mer glansiga saker. Hon började med silversmide för 6 år sedan via Medborgarskolans helgkurser. Hobbyn anser hon vara rogivande. Hon tycker att det är roligt att skapa mjuka former av hård metall. Det roligaste är att forma i silvertråd. Monica gör enbart smycken, i vissa kombineras silver med halvädelstenar. Hittills har släkt och vänner fått njuta av hennes glansiga gåvor, men nu kommer dessa bjudas till försäljning även för allmänheten under två söndagar i juli.
Eija Olsson hade sin första utställning hemma på gården påsken 2011 då besökarna fick se olika afrikanska djur svetsade av metallskrot. Vid årets påskutställning var det fotografier av bl.a. hundar. Nu på sommarens utställning visas och säljs stickade alster från alpackagarn i form av schalar och halsdukar, som även hennes mor Helena från Finland har varit med och förberett. På de två sista söndagarna visas även akvareller inspirerade av en akvarellkurs i Claviers, Frankrike, under maj i år.
Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!