Fotboll – etta!
Enligt Svenskfotboll har vi idag en miljon medlemmar i fotbollsföreningar med 600 000 aktiva fotbollsspelare vilket innebär att det är den sporten med mest aktiva utövare i Sverige. Värt att nämna är att de tillsammans står för en tredjedel av den samlade svenska idrottsrörelsens aktiviteter.

Golf – tvåa!
Golfen har en cementerad andra plats på sporter med antalet utövare i Sverige. 2019 var siffrorna 461 195 unika golfspelare (och det har vuxit sen dess) vilket motsvarar 4,5 procent av Sveriges befolkning – alltså en tjugondel av vår befolkning!
 

Handboll – trea!
I Sverige finns det idag cirka 135 000 svenska utövare av handboll i klubbar och föreningar. Utöver det kan vi även nämna de cirka 50 000 personerna som är involverade i verksamhet inom handboll som tränare/ledare, domare, m.m.

Innebandy – fyra (men kanske inte så länge till?)
Innebandy hade enligt statistik från 2018, 116 736 registrerade spelare och 940 klubbar i Sverige. När det kommer till innebandy och antalet utövare har man dock kunnat se att det blivit färre och färre aktiva spelare, över tid - vilket såklart är tråkigt.


Andra intressanta sporter (e-sporter?) med många utövare

Enligt en större analys av Spelbloggen.se i samarbete med iguide.se och icyber.se har det framkommit, efter att man gick igenom en artikel från Folkhälsomyndigheten att 13% mellan 16–87 år är datorspelsutövare av Sveriges befolkning. Om datorspel även känt som e-sport skulle klassas som vanlig sport skulle den alltså ha mest utövare i Sverige med god marginal. Svenska idrottsförbundet har inte klassat data- och tv-spel som en sport än men enligt oss är det bara en tidsfråga.