Till Kina i Anna Larssons fotspår
1/2, 2011 kl. 20:45Bonddottern Anna Larsson från Hamrånge blev chefsläkare i Kina i slutet av 1800-talet och hade ett fascinerande livsöde. Hon emigrerade som 21-åring till USA där hon utbildade sig till läkare och blev utsänd till Kina som läkarmissionär av den kyrka hon tillhörde. Anna lyckades genom sin gärning som läkare bli respekterad av befolkningen och hennes minne lever kvar trots att hon bara hann verka i drygt fyra år innan en sjukdom ändade hennes liv.
I maj 2005 åkte en delegation från Hamrånge till Linyi i Shandongprovinsen för att där överlämna en gåva i form av 50 reproduktioner av vardagsbilder från Kina under 1890-talet. Dessa hade sänts till Sverige i ett album efter Annas död 1897. Besöket i Linyi blev mycket uppskattat av stadens ledning och fick stor nationell uppmärksamhet i media. Flera kontakter knöts och viktigaste just nu är med Linyis internationella resebyrå. Tillsammans med dem har skapats ett paket med rundresa bland Shandongprovinsens stora sevärdheter, bland annat Kinas heligaste berg Thai Shan, samt Konfucius stad QuFu vars tempel är det största byggnadskomplexet i Kina efter Förbjudna Staden i Peking. Vidare besöks ett stort geologiskt museum i grannstaden till Linyi, där det finns två helt unika museer över Kinas främste kaligraf och författarna till världsberömda böcker om krigskonst. De har alla levt i staden. Ett besök på det sjukhus som Anna Larsson en gång var med att starta är förstås en höjdpunkt. Det är idag provinsens (66 milj. Inv.) största sjukhus. Resan i vår blir den fjärde som anordnas till Shandong.
- Det som lockat mig att arbeta med detta är att skapa en paketresa till en del av Kina dit inga andra resor går, säger Curt Carlsson i Hamrånge och författare till pjäsen.
Resorna sker numera i samarbete med Kinalotsen och Shandongbesöket kombineras med Kinalotsens övriga resmål, bland annat Peking med alla sina sedvärdheter och Xians kända terrakottaarmé . I Xian blir det ett besök i Kinas största moské och det blir även möjlighet till enskild promenad på Kinesiska Muren!
Inom Kina sker transporterna med tåg vilket ger många tillfällen till spontana möten med de vänliga kineserna. På den senaste resan, april 2010, deltog två spelmän från Sandviken, vilka gjorde stor succé när de stämde upp svensk folkmusik på sina fioler!
Nästa resa går i vår går den 8-22-maj och är öppen för alla intresserade.
Den som vill veta mer:
http://www.kinalotsen.se (information om de kommande resorna)
http://www.nenca.se (reserapporter från tidigare resor)
Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!