Tips från ljusexperten Maria Funde på Centrumbelysning

Ta hjälp av fackhandeln. Ta foto på ditt hem och gå till någon som har expertis inom området.

Tänk först ljussättning. Ett rum som har lågt i tak kan man sätta ljusen uplights för då får man känslan av att rummet är högre i tak.

Förvänta dig inte att en bordslampa ska lysa upp hela rummet.

Gillar du att läsa korsord så behöver du en lampa som kastar ljuset nedåt

Det finns lampor som är rundstrålande eller uplights det beror på vad du har för ljusbehov och något att betänka är att när man är över 40 år så behöver man starkare ljus men man är också känsligare för bländning.

Det handlar mycket om att sprida ut ljuspunkterna och inte bara att hitta starkare belysning. Man kanske behöver komplettera med en golvlampa eller fönsterlampa.

Man behöver fler ljuspunkter. Det är ofta alldeles för mörkt i hemmen idag. Det värsta jag vet, säger Mia det är när folk fäller in spottar i snedtak. Ljusbilden kommer att bli helt sned då och det är mycket bättre att rikta ljuset uppåt då förstärks taket och det blir mycket finare.

Ett annat fel många gör också är att man i en långsmal hall sätter en spott riktad nedåt i mitten av hallen. En spott är för att belysa exempelvis en tavla eller prydnadsak. an skall rikta spottarna mot väggarna för får man känslan av att hallen blir bredare än vad den egentligen är, så rikta om era spottar nu hemma säger Mia.

Ett annat tips är att man ska sätta spotlights ca 30-40 cm från väggen när man ska rikta den mot något.

Jag ljus-sätter även utomhus säger Mia. Vintertid är särskilt viktig för mysfaktorn at exempelvis ljus-sätta muren i trädgården eller träden så det är fint när man kikar ut genom fönstret. Det blir mer tryggt också. Med belysning i trädgården minskar skadegörelse, vandalisering och inbrott.

Något som man kan reflektera över är att ju mer butiker som dör ut så ökar vandalisering och brott då det blir mörkare i städerna då butikerna inte längre bidrar med belysning i området.

www.centrumbelysning.se

Text: Eva-Lena Ivarsson  Foto: Canva

www.connectpoint.se