Tomas Tobé - Näringslivspolitisk talesman för entreprenörer
19/5, 2010 kl. 22:57Innan Tomas Tobé blev heltidspolitiker 2006 drev han eget företag inom information och PR.
Och visst skulle man kunna se hans ”kupp” att kliva ut ur garderoben mitt under Moderaternas riksstämma i Gävle för tre år sedan som ett skolexempel på effektiv PR. Över en natt gick Tomas Tobé från att vara en nyinvald riksdagsman i mängden, till att bli en kändispolitiker med egen profil.
Företagsbladet fångade honom i flykten när han tillsammans med Arbetsmarknadsutskottet besökte Gävleborg i slutet av april.
Hans tidsschema är späckat med möten och resor, och det är en roll han trivs med – oftast.
– Åtta dagar av tio är det ett roligt jobb. Jag får träffa intressanta personer och lär mig något nytt varje dag. Jag deltar i möten där vi bestämmer vår näringslivspolitik inför kommande mandatperiod.
– Minussidan är att det är ett hårt tryck. Man måste gå in med hela sitt liv och engagemang.
Händer det att du längtar tillbaka till företagandet?
– Just nu har jag allt fokus på valet. Men det är en frihetskänsla att driva företag, även om det också är ett hårt jobb. Jag kan tänka mig att återgå till kommunikationsbranschen efter politiken. Jag har faktiskt hjälpt några kolleger med hur man kommunicerar med media under kris den här mandatperioden.
Nu blir man nyfiken – vem då?
– Det kan jag naturligtvis inte säga. Men det är Moderatkolleger. Det handlar om att man stöttar varandra, och jag har viss erfarenhet av hur medier kan fungera.
Gästrikland tillhör de regioner som är värst drabbade av krisen med hög arbetslöshet. Hur ska vi ta oss ur det här?
– Vi ska INTE säga ”hej då” till basindustrin vilket många vill göra idag. Vi måste istället se till att den basindustri vi har kvar kan utvecklas – att företagen kan hitta personal med rätt utbildning.
– Sen måste vi uppmuntra fler att starta och utveckla företag. Det är här den stora tillväxten kommer att ske. Det gör man genom att göra det mer lönsamt att vara företagare.
Har tjänstesektorn en framtid i det traditionellt industritunga Gävleborg?
– Krisen har visat oss en sak: Tjänsteindustrin har en förmåga att skapa väldigt många jobb. Den växer starkt även i Gävleborg. Vi har legat lite efter övriga Sverige, men här finns en jättepotential. Inte minst inom välfärdsområdet. Vilken kreativitet och vilka tjänster som växer fram när man bryter upp monopolet! Inte minst bland kvinnor.
Barbro Holmberg förebild
Tomas Tobé tycker att vi i Gävleborg har en del att lära av vår landshövding Barbro Holmberg.
– Hon ser bara möjligheter. Lite mer av den andan behöver vi här bland oss Gävleborgare.
Menar du att Gävlebor är onödigt pessimistiska?
– Så är det ju ofta. Säger du till Gävlebon ”Vilket fint väder!” svarar han ”Ja, idag ja …”. Vi måste bli bättre på att se vad vi har här i länet. Bryta jantelagen som ligger som en blöt filt över vårt eget näringsliv.
Just nu ligger ju mycket fokus på att locka hit turister – det är väl bra?
Ja, men vi måste vara kloka och se det här i ett regionalt perspektiv. Jag tror vi måste tänka HELA Gävleborg och kanske till och med ta in Dalarna när vi marknadsför oss. Och det ska företagare sköta, inte politiker och byråkrater.
Vad har du för egna smultronställen i Gästrikland?
– Jag har min sommarstuga i Gästrike-Hammarby. Det är fantastiskt skönt att komma till skogen och naturen och vandra omkring i gummistövlar och filosofera. När jag rekommenderar andra så brukar jag nämna Mackmyra Whiskey. Det är spännande och de har lyckats få med sig ortsbefolkningen i sin satsning. Kan vi nu bara få till lite gårdsförsäljning också, så kan det bli riktigt bra …
På tal om whiskey – hinner du koppla av tillsammans med politikerkollegerna ute på krogarna i Stockholm någonting?
– Om det blir tid över föredrar jag faktiskt att tillbringa den med vänner utanför politiken. Men visst finns det finns en del personer som man kan ha kul med bland politikerkollegerna också.
Med vem umgås du mest – Maud Olofsson eller Sven-Otto Littorin?
– (Skratt) Det blir mest Sven-Otto Littorin. Maud och jag skiljer ju oss på några punkter, men vi träffas en del också.
Bra företagsklimat kan bli bättre
Tomas Tobé tycker att Sverige generellt har ett bra företagsklimat trots allt. Föga förvånande tycker han också att det blivit bättre de senaste åren. Men har ser bekymrad ut när det kommer till våra lokala nivå.
– Vad gör kommunstyrelsen här i Gävle när man hamnar så långt ner på rankingen av företagsklimatet i Sverige? frågar han sig.
– De allra flesta företag som svarar i enkäterna berättar om olika hinder. Politikerna vill väl, men de saknar förståelse för företagandet. Jag brukar uppmana företagen att gå ut och skrika om det här. Men då har vi problemet med att den här kommunen alltid har varit styrd av Socialdemokrater, och hamnar man på dålig fot med kommunledningen … då är det bara att säga lycka till med att driva ditt företag här …
Råder det någon form av kamaraderi menar du?
– Ja, det blir ju så. Det hittar du säkert i kommuner som länge varit moderatstyrda också. Av den anledningen tror jag att det kan vara bra med maktskifte ibland.
I Alliansen talar ni mycket om entreprenörskap, man kan nästan få intrycket att alla svenskar bör starta eget. Men KAN vem som helst bli entreprenör?
– Ja, alla KAN, men alla kan inte bli BRA entreprenörer. Det krävs drivkraft och en vilja att gå framåt. Det kan komma hemifrån eller utvecklas underskoltiden. Mest är det nog en personlighetsfråga.
Ni vill lära ut entreprenörskap i skolan?
– Ja, kan man få in en tro på sig själv och sina idéer i skolundervisningen, då är det bra. Och då vill jag passa på att lyfta fram Ung Företagsamhet. DÄR kan du snacka om välinvesterade skattepengar. Äntligen ett projekt där kommunerna visserligen bara går in med en mindre del av pengen, men där varje ung människa som vi lockar att bli entreprenör är en vinstaffär.
Till slut, om ni vinner valet – kommer du att ta strid om posten som näringsminister då?
– (Skratt) Det är ju ingen post som man har möjlighet att välja. Jag arbetar för att det är vi i Alliansen som tillsätter näringsministern och ingen annan …
Text: Henrik Nyquist, foto: Per-Erik Jäderberg • SvenskPress.se
Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!