Madames hembageri med 100-åriga traditioner på Kryddstigen
30/8, 2017 kl. 11:27Sandra och Ulla-Britt Rosén som driver Madames Hembageri på Kryddstigen i Gävle har onekligen ett riktigt kulturarv att förvalta när det gäller bageritraditioner. För 100 år sedan så startade Ulla-Britts farfar Bror Axel Helge Roséns Bageri i Söderhamn. Resten är en smakrik bagarhistoria.
Men i slutet av förra året så öppnade Ulla-Britts dotter Sandra Rosén ett hembageri i nya lokaler på Kryddstigen 35, naturligtvis med största möjliga support av mamma. Tanken var då i första hand att baka konditorisortimentet åt Café Madame som fikabröd och tårtor.
– Men när vi letade efter lokaler så visade sig den här sig att visst vara lämplig för att baka, men den hade också ett bra läge som lämpade sig för försäljning, berättar Sandra. Vår arbetsdag börjar ju redan klockan 04.00 på morgonen men mellan 06.30 till 14.00 så håller vi öppet för gårdsförsäljning med både matbröd och kaffebröd. I Valbo är sortimentet mer inriktat på fikabröd medan en stor del av vår omsättning här är bröd i alla dess former. Det är allt från frukostbräck, surdegsbröd och baguetter men naturligtvis även en hel del konditoridelikatesser samt bullar och småkakor.
Fortfarande går merparten av det som bakas till kaféet i Valbo men kundkretsen för försäljning över disken ökar hela tiden.
– Det är mycket roligt med alla nya besökare, säger Ulla-Britt. Det är både privatpersoner och företagskunder så det dyker upp nya ansikten hela tiden. Visst kommer många från närområdet som här på Kryddstigen, Hemlingby och Järvsta men det är också ganska många långväga kunder från till exempel Furuvik, Älvkarleby och även andra sidan stan. Många kommer regelbundet och andra när de skall ha någon särskild tillställning. Vi gör faktiskt både smörgåsar och sallader medan kunderna väntar men är det lite större beställningar så går det naturligtvis bra att föreställa.
I bageriet på Kryddstigen arbetar dessutom Ulla-Britts man Jan Rosén. Han liksom Ulla-Britt är egentligen pensionärer men tycker att det är riktigt kul att fortsätta arbeta inom yrket.
– Jan är fantastiskt, säger Sandra. Han tar verkligen tag i de tunga sakerna som riktigt stora degar och levererar massor av handkraft i sitt arbete. Faktum är att det mesta är handarbete då vi endast har en grundläggande maskinpark som ugnar och tempererade rum för kyla och jäsning.
Arbetsuppgifterna i övrigt är att Sandra är konditor och Ulla-Britt titulerar sig som diversearbetare och idéspruta. Sandra har sedan barnsben arbetat extra i bageriet och därför föll det sig som ett ganska naturligt yrkesval att bli den fjärde generationens bagare.
– Jag studerade bland annat design i Florens Italien men nu får jag ju utlopp för kreativiteten i skapandet av delikata bakverk i olika former!
Tidiga morgnar är inget som hindrar den här bagarfamiljen från att producera bakverk och som det inte skulle räcka med en vanlig arbetsvecka så är det tidig revelj även på lördagar.
– Ja, vi måste ju baka allt det som skall levereras till Köpis under helgen, så visst blir det ganska rejäla arbetsveckor, säger Sandra med ett leende.
Sortimentet varierar till en viss del utifrån årstiderna och just nu är det mycket surdegsbröd som gäller.
– Det här är gamla recept som har kommit tillbaka starkt inte minst genom den nya hälsovågen, förklarar Sandra. Dessutom är bröd tillagat på ett riktigt sätt med rätt ingredienser nyttig föda. En kul poäng är förresten att surdegsrecepten är sedan gammelfarfar Helges tid. Dessutom använder vi flera av hans gamla recept när vi gör både bröd, bullar och kakor.
Men vad är då den största storsäljaren sett över hela året?
– Det är nog i alla fall kanelbullen, säger Ulla-Britt, utan alltför lång betänketid. Det är en klassiker som det går åt mängder av - året runt.
Fotnot: Vad hände då med Bror Axel Helges andra två söner, Torsten och Vernon? Jo, Torsten fortsatte som konditor på både båtar och konditorier. Vernon flyttade till Lingbo i norra Gästrikland och startade ett bageri som hans son Mats tog över. Mattes Bröd drivs idag av dennes son Daniel - med efternamnet Rosén förstås!
För mer information, läckra bilder och bakfilmer från bageriet och kafet se:
https://www.facebook.com/madameshembageri
https://www.instagram.com/madameshembageri
https://sv-se.facebook.com/konditorimadame
https://www.instagram.com/konditorimadame
Telefon 026-10 10 05
Svart vita bilder: Roséns första brödvagn levererar i Söderhamn 1920. Wolrath är pojken i keps och Helge stående.
Bagarmästare Helge, längst fram, med söner och personal. Vernon till vänster om honom och Wolrath längst till vänster.
Diverse tidningsklipp från 1952.
Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!