Rotary engagerat i integrationsprojekt
18/11, 2016 kl. 08:19Rotaryklubbarna i Gävle har i samarbete med Länsstyrelsen engagerat sig ett mentorsprogram som ska hjälpa de nyanlända, som har yrkesutbildning, att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Mentorerna har rekryterats via Rotarys nätverk och Länsstyrelsen har valt ut adepterna. Dessa har fått sin yrkesbakgrund bedömd, dels av UHR* (akademisk utbildning) och dels via Arbetsförmedlingen (yrkeskompetens).
Ulf Sandgren, Rotary, gick igenom hur det är att vara mentor och adept. Ett mentorprogram bör pågå minst 6-12 månader. Avsikten är att både mentor och, framförallt, adepten ska få nya infallsvinklar och att adepten får ta del av mentorns kunskaper och nätverk.
Ulf informerad också om Rotarys verksamhet och olika hjälpprojekt. Bland annat är Rotary sedan flera år engagerat i kampen för att få bukt med polio. Bill Gates är också engagerad i det projektet och bidrar med lika mycket pengar som Rotary kan samla in!
– Mentorprogram är ett bra sätt för er adepter att komma ut i arbetslivet, sa Ulf Sandgren. Ta vara på tiden när ni träffar mentorn, förbered mötena, tala svenska och ni ska vara väldigt frågvisa!
Merja Parviainen, Länsstyrelsen, är projektledare och informerade om Länsstyrelsens tillväxt- och integrationsprojekt ”Från vision till verkstad”. Projektet är tänkt att bidra till ökad kompetensförsörjning i Gävleborgs län och Älvkarleby kommun genom att med hjälp av olika arbetsgivare ta tillvara kompetensen hos utrikesfödda med akademisk utbildning eller yrkeskompetens.
I projektorganisationen ingår förutom Rotary och Länsstyrelsen även Europeiska Socialfonden, Region Gävleborg, Arbetsförmedlingen, Företagarna och Mellansvenska Handelskammaren.
Mentorprogrammet omfattar 18 par med mentorer och adepter.
Mehrdad ”Merre” Nesaei, Glasakuten, berättade om sitt arbete för att etablera sig i Sverige som glasmästare med eget företag. Han hade stor hjälp av sin mentor Sören Thyr som lånade ut pengar till Merre när banken sagt nej.
– Det är viktigt att ha bra rådgivare när man ska etablera sig så att man kan få hjälp att undvika fallgroparna, sa Mehrdad Nesaei.
Det var förvånansvärt hur bra deltagarna har lärt sig svenska, på relativt kort tid. En av dem pendlar varje dag från Sandviken till Uppsala för att gå på en utbildning där.
– Vi har var och en olika livserfarenheter men vi vill utvecklas och får arbete, sa en av deltagarna. Det är problem i våra hemländer så därför är vi glada att vara i säkerhet i Sverige.
Projektet ska pågå till nästa år och tanken är att mentor och adept ska ha minst 11 möten. Studiebesök på olika arbetsplaster är ett bra sätt att utveckla samarbetet. Det kommer också att bli fler gruppmöten tills slutet av nästa år när projektet beräknas vara avslutat.
Text och foto: Torbjörn Edlund
* UHR = Universitets- och Högskolerådet
Denna artikel är publicerad på Läsarnas - 100 % medborgarjournalistik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!